current views are: 7

10 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:55

Ο λιμός θερίζει το Ν. Σουδάν – Με φύλλα τρέφονται οι κάτοικοι

Εξαιτίας του λιμού πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να φάνε φύλλα δέντρων ή σπόρους.

Δημοσίευση 10:55’

Εξαιτίας του λιμού πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να φάνε φύλλα δέντρων ή σπόρους.

Νοτιοσουδανοί χωρικοί αναγκάζονται να φάνε φύλλα δέντρων ή σπόρους για να ξεγελάσουν την πείνα τους σε περιοχές της χώρας όπου δεν έχει κηρυχθεί ακόμη λιμός, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Norwegian Refugee Council (NRC).

«Οι κοινότητες που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω οξείας διατροφικής κρίσης καταφεύγουν σε στρατηγικές προσαρμογής καταναλώνοντας προϊόντα που δεν μπορούν να θεωρηθούν βρώσιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του NRC για το Νότιο Σουδάν Ρεχάνα Ζάουα.

«Τα πικρά φύλλα που τρώνε οι οικογένειες προέρχονται από το δέντρο lalop και έχουν περιορισμένη διατροφική αξία. Όταν οι οικογένειες τρώνε αυτά τα φύλλα και σχεδόν τίποτε άλλο, ο υποσιτισμός γρήγορα κάνει την εμφάνισή του», καταγγέλλει η ίδια, η οποία μόλις επέστρεψε από περιοδεία κοντά στην πόλη Άουειλ, στην Πολιτεία Μπαχρ ελ Γκαζάλ.

Στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν κήρυξε κατάσταση λιμού στις κομητείες Λέερ και Μαγεντίτ στην Πολιτεία Γιούνιτι, στο νότιο τμήμα της χώρας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά σε 100.000 τον αριθμό των ανθρώπων που απειλούνται άμεσα.

Οι κομητείες που επισκέφθηκε η αποστολή του NRC είναι χαρακτηρισμένες περιοχές κινδύνου ή περιοχές έκτακτης ανάγκης, τα στάδια προτού κηρυχθεί λιμός. Στην περιοχή είχε κηρυχθεί λιμός και το 1998.

Στο χωριό Αμοτίκ «περίπου το 40% των κατοίκων τρώει φύλλα δέντρων. Περίπου οι μισές έχουν καταναλώσει τα αποθέματά τους σε σπόρους», δηλώνει ο επικεφαλής του χωριού Ντενγκ Γελ Πιόλ.

«Η κατανάλωση σπόρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Χωρίς σπόρους για την καλλιέργεια, οι οικογένειες δεν θα έχουν τίποτα να φυτέψουν για την επόμενη περίοδο. Αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τη διατροφική κρίση και απειλεί να προκαλέσει επέκταση του λιμού», προειδοποιεί το NRC.

Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από την περιοχή σε αναζήτηση τροφής και πολλές έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν. Από την αρχή του έτους 60.000 Νοτιοσουδανοί έχουν περάσει στο Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το NRC, οι οργανώσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανάγκη 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν «αυτή την καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», και προς το παρόν έχουν συγκεντρώσει μόλις το 18% του ποσού αυτού.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι ο λιμός προκλήθηκε από τα τρία χρόνια του εμφυλίου πολέμου, που ανάγκασαν τον πληθυσμό να εκτοπιστεί, εμπόδισαν τη γεωργία, προκάλεσαν μεγάλο πληθωρισμό και στέρησαν από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση σε πολλές περιοχές.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που ξέσπασε ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Σουδάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP


σχετικα αρθρα