ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος χαρακωμάτων για τα εμβόλια: Η AstraZeneca «κούρεψε» τις παραδόσεις – Αντίποινα της ΕΕ με μπλόκο στις εξαγωγές της Pfizer στη Βρετανία

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2021, 11:53
Πόλεμος χαρακωμάτων για τα εμβόλια: Η AstraZeneca «κούρεψε» τις παραδόσεις – Αντίποινα της ΕΕ με μπλόκο στις εξαγωγές της Pfizer στη Βρετανία
Photo: ΑΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να εξετάζει ως ενδεχόμενο την επιβολή μπλόκο στην παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία.

Ο πόλεμος για την εξεύρεση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ή εμβολίων έναντι της COVID-19 κερδήθηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ένας δεύτερος όμως πόλεμος για την παράδοση των εμβολίων έχει ξεσπάσει και φαίνεται πως δεν θα λήξει σύντομα.

Ειδικότερα, μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως της Pfizer που παράγεται στο Πουρς του Βελγίου, σε χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Βρετανία, απειλεί η ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις κατηγορίες ότι η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ. Σύμφωνα με τον Guardian και τη Daily Mail η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ δεν ικανοποιήθηκε από τις «εξηγήσεις» της AstraZeneca

Οι τόνοι ανέβηκαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, με την πρόεδρο της Κομισιόν να καλεί τον φαρμακευτικό κολοσσό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η Φον ντερ Λάιεν «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την AstraZeneca να προχωρήσει όπως προβλέπεται στη συμφωνία προμήθειας. Υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι η ΕΕ επένδυσε σημαντικά ποσά εκ των προτέρων στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει την επιτάχυνση της παραγωγής πριν ακόμη την έγκριση από τον ΕΜΑ. Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν θέματα με την παραγωγή ενός περίπλοκου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», τόνισε εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν.

Ενώ η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας». «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα στους άνω των 65 ετών

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη τα δημοσιεύματα δυο γερμανικών εφημερίδων ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού της AstraZeneca έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών. 

Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Τόσο η Handelsblatt όσο και η Bild, επικαλούμενες πηγές στο Βερολόνο ανέφεραν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η εταιρεία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Αν τελικά μειωθεί η ροή των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας στην ΕΕ τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό.Τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο γι’ αυτές τις εταιρείες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr