current views are: 11

11 Απριλίου 2017
Δημοσίευση15:06

Περιπέτειες… 5 Αστέρων στη Γένοβα: Η Ελληνίδα υποψήφια δήμαρχος μιλάει στο Newpost

Με τις δημοτικές εκλογές στη Γένοβα να πλησιάζουν, στις 11 Ιουνίου, η γενέτειρά του γεννά δυσφορία στον Μπέπε Γκρίλο.

Δημοσίευση 15:06’

Με τις δημοτικές εκλογές στη Γένοβα να πλησιάζουν, στις 11 Ιουνίου, η γενέτειρά του γεννά δυσφορία στον Μπέπε Γκρίλο.

Με τις δημοτικές εκλογές στη Γένοβα να πλησιάζουν, στις 11 Ιουνίου, η γενέτειρά του γεννά δυσφορία στον Μπέπε Γκρίλο.

Πηγή της δυσφορίας του, η υποψήφια δήμαρχος κυρία Μαρίκα Κασιμάτη. Γενοβέζα ελληνικής καταγωγής (ο πατέρας της, από τα Χανιά) και εξέχουσα μορφή του Κινήματος 5 Αστέρων από το 2012, έγινε η αιτία να φορτιστεί η ατμόσφαιρα της πόλης, να πάρουν φωτιά τα κοινωνικά δίκτυα, πεδίον δόξης λαμπρόν για το κίνημα, και να προσπαθεί ο Μπέπε Γκρίλο να εξηγήσει τα ανεξήγητα, αφού ηττήθηκε και δικαστικώς.

Η Μαρίκα Κασιμάτη, μητέρα δύο παιδιών, είναι καθηγήτρια στην ανώτερη εκπαίδευση και διδάσκει οικονομική γεωγραφία. Σε ένα διάλειμμα των μαθημάτων μίλησε στο Newpost, σε άπταιστα ελληνικά, γι’ αυτή την περιπέτεια που της επεφύλασσε το κόμμα της όταν την πρότεινε στους οπαδούς του ως υποψήφια δήμαρχο Γένοβας. Για να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία, να πούμε ότι το καταστατικό του Κινήματος 5 Αστέρων προβλέπει να διεξάγονται προκριματικές εκλογές μέσω Διαδικτύου για κάθε αιρετό αξίωμα.

Έτσι ακριβώς συνέβη και για την ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου της Γένοβας στις επερχόμενες εκλογές. Στις 15 Μαρτίου λοιπόν, νικητής της ψηφοφορίας αναδείχθηκε η Μαρίκα Κασιμάτη και, βάσει των κανόνων, ήταν πλέον η υποψήφια δήμαρχος του Κινήματος 5 Αστέρων. Γεγονός που σημαίνει, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις δημοσκοπήσεις, ίσως η επόμενη δήμαρχος Γένοβας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνω μέρος σε προκριματικές διαδικασίες για υποψηφιότητα στο κόμμα μου. Έχει συμβεί στο παρελθόν να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής και υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος του Κινήματος 5 Αστέρων, πάντα εκλεγμένη σε προκριματικές», θυμάται η κ. Κασιμάτη.

Εκείνο που η δραστήρια καθηγήτρια δεν περίμενε ήταν η χονδροειδής παρέμβαση του ηγέτη Μπέπε Γκρίλο την επομένη της ψηφοφορίας: «Η Κασιμάτη δεν μπορεί να είναι υποψήφια του Κινήματός μας», διατυμπάνισε ο Γκρίλο στο blog του. Ο λόγος; «Ύποπτες συμπεριφορές» και «σκοτεινές επαφές με διαφωνούντες». Ο Μπέπε Γκρίλο δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει, ζήτησε απλώς από τους οπαδούς του «να του έχουν εμπιστοσύνη». Στα τυφλά. Τυπικά, ο Γκρίλο δεν είναι παρά «θεματοφύλακας» των κανόνων και με αυτή την ιδιότητα υποτίθεται ότι παρενέβη για να ακυρώσει τις προκριματικές της Γένοβας. Οι οπαδοί και οι ακτιβιστές του Κινήματος 5 Αστέρων είναι βέβαια συνηθισμένοι στις απρόβλεπτες αντιδράσεις του χαρισματικού ηγέτη τους, ωστόσο το ερώτημα που πυροδότησε συζητήσεις και ζυμώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το εξής: αν η Κασιμάτη, για κάποιους μυστηριώδεις λόγους, ήταν ακατάλληλη, γιατί της επέτρεψαν να λάβει μέρος στις προκριματικές; Γιατί «ανακάλυψαν» ότι υπονομεύει το κίνημα μόνο μετά την εκλογή της;

Η Μαρίκα Κασιμάτη δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε επιτακτικά να μάθει ποιες ακριβώς ήταν οι κατηγορίες εναντίον της στην καφκική αυτή υπόθεση. Παράλληλα, υπέβαλε ένσταση στο τοπικό δικαστήριο. Ο Γκρίλο δυσκολεύτηκε να δώσει πειστικές εξηγήσεις. Με μεγάλη καθυστέρηση εξέδωσε ανακοίνωση-διάταγμα που αγγίζει τα όρια του αλλοπρόσαλλου: «Η κατηγορούμενη είχε διαφωνήσει με τα πειθαρχικά μέτρα εναντίον του δημάρχου Πάρμας (ο πρώτος που εξελέγη ποτέ με το κόμμα του Γκρίλο, αλλά τώρα διαγραμμένος) και είχε αναρτήσει φωτογραφία όπου διακρινόταν κομμουνιστική σημαία». Κυρίως, τόλμησε να επικρίνει δημοσίως την απόφαση του ηγέτη να την «αποσύρει» από υποψήφια δήμαρχο. Κατά τον Γκρίλο, η Κασιμάτη έπρεπε να υπακούσει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η Μαρίκα Κασιμάτη, στην τηλεφωνική συνομιλία μας, γελά: «Νομίζω ότι και οι ίδιοι το κατάλαβαν. Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι αστείες. Όσο για τη σημαία, μαζεύαμε υπογραφές με την Κομμουνιστική Επανίδρυση και άλλα κόμματα για ένα δημοψήφισμα. Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν εχθρική κίνηση».

Σε τι οφείλεται, όμως, αυτή η πραξικοπηματική απόφαση; Κατά την κ. Κασιμάτη, «πίσω της κρύβεται μια γνωστή στη Γένοβα ομάδα συμφερόντων, που θα δυσκολευόταν πολύ στην περίπτωση που γίνω δήμαρχος. Δεν μιλώ για ομάδα εντός του κινήματος, αλλά για ανθρώπους στις παρυφές, υποστηρικτές. Δεν έχω βεβαίως αποδείξεις, αλλά το θεωρώ ως το πλέον πιθανό ενδεχόμενο». Κυκλοφορεί επίσης η εκδοχή ότι ο Γκρίλο προτιμά να βάλει ως υποψήφιο τον τενόρο Λούκα Πιροντίνι σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Η νίκη της υποψήφιας δημάρχου Γένοβας Μαρίκας Κασιμάτη ήρθε χθες, 10 Απριλίου. Το δικαστήριο της Γένοβας εξέδωσε μια απόφαση που τη δικαίωσε πλήρως: η παύση της Κασιμάτη δεν δικαιολογείται, η ίδια είναι δικαιωματικά υποψήφια δήμαρχος του Κινήματος 5 Αστέρων, τελεία και παύλα. Στη «μάλλον ασαφή κατανομή εξουσίας εντός του κινήματος», όπως αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής, ο Γκρίλο δεν έχει καμία εξουσία. Άρα, θεωρητικώς, δεν μπορεί να αφαιρέσει το σύμβολο του κόμματος από το ψηφοδέλτιο της Κασιμάτη.

Ο Γκρίλο σχολίασε την απόφαση με μια λιτή ανακοίνωση: «Η Κασιμάτη δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ υποψήφια του Κ5Α». Η κ. Κασιμάτη δηλώνει ικανοποιημένη, αλλά δεν θριαμβολογεί. «Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά ο Γκρίλο», σχολιάζει στο τηλέφωνο, εξηγώντας πως δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να της αφαιρέσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα και το σύμβολο των 5 Αστέρων. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατέβει ως ανεξάρτητη στις δημοτικές εκλογές: «Το σκέφτομαι».

Αποφεύγει, όμως, να κόψει τις γέφυρες με το κίνημα: «Η πολιτική μου θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ζητώ εξηγήσεις: αν παραμένει το ίδιο εκείνο Κίνημα που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, της άμεσης δημοκρατίας και του ελέγχου από τη βάση, ή αν άλλαξε κάτι. Εγώ θέτω την ερώτηση κι ας μου απαντήσει κάποιος. Δεν θα αποφασίσω εγώ αν άλλαξε ή όχι. Εγώ είμαι και παραμένω στο Κίνημα 5 Αστέρων».

Προτού τελειώσει το διάλειμμα και η καθηγήτρια επιστρέψει στην τάξη της, δυο λόγια για την Ελλάδα: «Προσπαθώ να παρακολουθήσω τις εξελίξεις», λέει η Μαρίκα Κασιμάτη. «Ήρθα το 2015 για να ψηφίσω Όχι στο δημοψήφισμα. Ύστερα είχαμε το νέο μνημόνιο και απογοητεύτηκα. Θα προτιμούσα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υποδείξεις του Βαρουφάκη. Άλλο, πάντως, κυβέρνηση κι άλλο αντιπολίτευση. Τώρα που το Κίνημα 5 Αστέρων πλησιάζει στην κυβέρνηση, ίσως αναγκαστούμε κι εμείς να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».


σχετικα αρθρα