ΔΙΕΘΝΗ

Οργή στη Γαλλία: Στο προσκήνιο η υπόθεση βιασμού ανήλικης από 20 πυροσβέστες

Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2021, 21:30
Οργή στη Γαλλία: Στο προσκήνιο η υπόθεση βιασμού ανήλικης από 20 πυροσβέστες
Facebook Twitter Whatsapp

H Zούλι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στην προσπάθεια αυτή.

Οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση της Ζουλί, που σέρνεται από το 2009 στις δικαστικές αίθουσες. Αυτή την εβδομάδα εξετάζεται από το Εφετείο η υπόθεση 20 πυροσβεστών που σύμφωνα τη Ζουλί τη βίαζαν ακόμη και ομαδικά, επί δύο χρόνια, όταν η ίδια ήταν 13 - 15 ετών.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, καθώς πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εισαχθεί στο σύνταγμα όριο ηλικίας που θα μπορεί ένας έφηβος να διατυπώνει την συναίνεση για οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, κάτι που ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει η Ζουλί, επί δύο χρόνια ήταν το θύμα βιασμού πυροσβεστών που υπηρετούσαν στο Παρίσι και όλα άρχισαν το 2008 όταν η ίδια ήταν μόλις 13 ετών και ένας πυροσβέστης, με το όνομα Πιέρ, την βοήθησε να περάσει μια σοβαρή κρίση πανικού. Αυτός, ήταν σύμφωνα με την ίδια το πρόσωπο που την αποπλάνησε αρχικά, ενώ ακολούθησαν οι βιασμοί.

Τρεις, δε, από τους κατηγορούμενους πυροσβέστες παραδέχθηκαν πως είχαν τότε σεξουαλική επαφή μαζί της, αλλά υποστήριξαν ότι η πράξη ήταν συναινετική.

Ένας άλλος παραδέχτηκε την τέλεση «σεξουαλικής πράξη σε μια τουαλέτα» νοσοκομείου όπου η Ζουλί είχε εισαχθεί κάποια στιγμή αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν παρατήρησε ότι το παιδί ήταν ψυχικά ευάλωτο.

Στο ημερολόγιο της όμως, η Τζούλιο γράφει πως ήταν «τρομοκρατημένη» και είχε «παραλύσει από τον φόβο».

Σύμφωνα με τα όσο έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο πυροσβέστης Πιέρ πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου της Τζούλι από τα στοιχεία που αναφέρονταν στον ιατρικό της φάκελο στον οποίο επίσης αναφερόταν και η ηλικία της.
Άρχισε να της στέλνει «τρυφερά» μηνύματα και κάποια στιγμή της ζήτησε γδυθεί μπροστά σε μια web camera. H μικρή που έβλεπε τον πυροσβέστη ως κάποιον που την είχε βοηθήσει και μπορούσε να τον εμπιστευτεί, το έκανε.

Στη συνέχεια ο Πιέρ, έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου της σε άλλον πυροσβέστη ο οποίος της ζήτησε να κάνει το ίδιο και η ιστορία επαναλήφθηκε και με αυτούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ζουλί, μέχρι που έπεσε θύμα βιασμού κατά συρροή και κατ′ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, η ψυχική και σωματική υγεία της Τζούλι άρχισε να επιδεινώνεται μετά τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων κρίσεων πανικού.

Οι δε πυροσβέστες φέρονται να «επισκέφθηκαν» το σπίτι της τότε ανήλικης περί τις 130 φορές μέσα σε δύο χρόνια ενώ η Τζούλι άρχισε να φοβάται να βγει από το σπίτι και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του άγχους.

Η μητέρα της, είπε στις Αρχές πως τον πρώτο καιρό ήταν ευτυχής που η Πιέρ καλούσε στο σπίτι για να ρωτήσει για την υγεία της Ζουλί μετά την αρχική βοήθεια που της παρείχε. «Έφτιαξα ακόμη και ένα κέικ για τους πυροσβέστες», είπε η γυναίκα. «Ήμασταν ευγνώμονες που είχαν φροντίσει τη Τζούλι όταν ήταν άρρωστη».

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ επισκέφθηκε την Ζουλί και η μητέρα της πήγε τον σκύλο της μια βόλτα. Τότε, όπως υποστηρίζει και η η μητέρα της Τζούλι, η κόρη της βιάστηκε.

«Νόμιζα ότι ήταν το τελευταίο άτομο που θα έκανε κάτι τέτοιο επειδή την είχε βοηθήσει πολλές φορές και είχε δει πόσο ευάλωτη ήταν». Τον Νοέμβριο του 2009, ο Πιέρ, φορώντας τη στολή του πήρε τη 14χρονη Τζούλι στο διαμέρισμά του και σύμφωνα με την ίδια, την βίασε ξανά.

Δύο συνάδελφοι ήρθαν επίσης και η Ζούλι λέει ότι βιάστηκε ομαδικά ενώ οι άντρες παρακολούθησαν πορνό.

Η Ζούλι σταμάτησε την φαρμακευτική αγωγή τον Ιούλιο του 2010 στο πλαίσιο μιας επαναξιολόγησης της κατάστασής της. Έχοντας πιο καθαρά μυαλό, βρήκε το κουράγιο να αποκαλύψει την κατ′ επανάληψη κακοποίησή της στη μητέρα της.

Εκείνη ακολούθως, υπέβαλλε επίσημη καταγγελία στις Αρχές και κατά το στάδιο της ανάκρισης δύο από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει «ομαδικό σεξ» με τη Τζούλι ενώ ήταν εν ώρα υπηρεσίας και φορούσαν τις στολές τους.

Τον Μάρτιο του 2011, διορίστηκε δικαστής για να διερευνήσει την υπόθεση σχετικά με τους κατηγορούμενους για βιασμό.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια, και τον Ιούλιο του 2019, ο δικαστής αποφάσισε να απορρίψει τις κατηγορίες για βιασμό και να αντικαταστήσει αυτές με κατηγορίες περί «συναινετικού διεισδυτικού σεξ με ανήλικο κάτω των 15 ετών». Στο άκουσμα της έκβαση της υπόθεσης, η Zούλι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στην προσπάθεια αυτή.

Η οικογένεια προσέφυγε κατά της απόφασης του δικαστή και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο εφετείο των Βερσαλλιών. Τον περασμένο Νοέμβριο, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τζούλι είχε συναινέσει στις σεξουαλικές πράξεις.


Η υπόθεση εξετάζεται τώρα ξανά από το Εφετείο και το ερώτημα είναι εάν οι πυροσβέστες θα πρέπει να κατηγορηθούν για βιασμό καθώς μέχρι στιγμής μόνο τρεις κατηγορούνται για παραβίαση της σεξουαλικότητας της.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι αδίκημα για κάποιον που είναι σε θέση ισχύος να κάνει σεξ με άτομο ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με το νόμο όμως, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις για βιασμό, η καταγγέλλουσα πρέπει να αποδείξει ότι εξαναγκάστηκε ή πως ασκήθηκε βία σε βάρος της. Διαφορετικά, ο κατηγορούμενος μπορεί να κατηγορηθεί για μικρότερης ποινικής βαρύτητας αδικήματα.

Η μέγιστη ποινή για το αδίκημα που τώρα κατηγορούνται οι πυροσβέστες, είναι επτά χρόνια, σε σύγκριση με 20 χρόνια για βιασμό.

Η Μαρκερίτ Στερν, και η ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών «l’Amazone» διοργανώνουν τώρα δημόσιες συγκεντρώσεις για την υπόθεση της Ζούλι.

Ο εισαγγελέας στην υπόθεση της Τζούλι ελπίζει ότι, εάν επιτύχει τον στόχο να δικαστούν οι πυροσβέστες για βιασμό θα θεσπίσει νέα νομολογία για να αφαιρεθεί η αναγκαιότητα απόδειξης χρήσης βίας για την καταδίκη ενός βιαστή ανηλίκου κάτω των 15 ετών.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr