ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντική μελέτη από το Ισράηλ: Οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:00
Ενθαρρυντική μελέτη από το Ισράηλ: Οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα θετικά αποτελέσματα ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών εμφάνισαν 60% μικρότερο ιογενές φορτίο απ’ ότι αυτά της ηλικιακής ομάδας 40-59 ετών. Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού επικαλούνται επιστήμονες από το μεγαλύτερο εργαστήριο δοκιμών Covid-19 του Ισραήλ.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα θετικά αποτελέσματα ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών εμφάνισαν 60% μικρότερο ιογενές φορτίο απ’ ότι αυτά της ηλικιακής ομάδας 40-59 ετών. Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το εργαστήριο MyHeritage που εξετάζει πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα, σε μια μελέτη που συνυπογράφουν εξέχοντες επιστήμονες. Ωστόσο, στηρίζονται σε μερικά δεδομένα, επειδή το εργαστήριο δεν γνώριζε αν τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί ή όχι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν κάποιος εμβολιαστεί, ακόμη κι αν είναι θετικός στον ιό, είναι λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσει, επειδή έχει λιγότερα μολυσματικά σταγονίδια SARS-CoV-2 που προέρχονται από τη μύτη και τον λαιμό του.

Το εμβόλιο οδηγεί στη μείωση της μετάδοσης

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου έκανε λόγο για εξαιρετικά δεδομένα, καθώς δείχνουν ότι το εμβόλιο επιτυγχάνει το ζητούμενο, που είναι η μείωση της μετάδοσης. Όπως είπε στους Times of Israel, δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό μειώνεται το ιικό φορτίο σε μύτη και λαιμό, που είναι και βασικοί δίαυλοι μετάδοσης του ιού.

Αν και το εργαστήριο εντόπισε μείωση κατά 60% στο ιικό φορτίο για τους άνω των 60 ετών, ο επικεφαλής υποστήριξε ότι το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο, με τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έδειξαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα για το εάν ο εμβολιασμός έχει επίπτωση στην εξάπλωση του ιού, ένα ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο την παρούσα περίοδο.

Η ισραηλινή μελέτη αφορά κυρίως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, που έχει δοθεί στους Ισραηλινούς. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης εμφάνισε αισιόδοξα στοιχεία για το ζήτημα της μόλυνσης, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται ακόμη επαρκή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr