current views are: 12

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση09:52

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία – Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

«Ναι» από τους Εργατικούς στην απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού

Δημοσίευση 09:52’

«Ναι» από τους Εργατικούς στην απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 8 Ιουνίου, σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αποφάσισα να ζητήσω την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου», ανήγγειλε η Τερέζα Μέι, η οποία χρειάζεται την άδεια του Κοινοβουλίου, με ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, για την προκήρυξή τους.

Η πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της, τονίζοντας πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.

«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», ανακοίνωσε η Μέι και πρόσθεσε: «Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό».

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Όμως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους όρους ενός διαζυγίου που προδιαγράφεται επώδυνο.

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν καταρρέουν δημοσκοπικά, στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, επεσήμανε η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το “παιχνίδι” θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά η Μέι. 

«Ναι» από τον Κόρμπιν

Αν και, θεωρητικά, το Εργατικό Κόμμα θα είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει την πρωτοβουλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, παρά την δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες αφήνουν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανής πρωθυπουργού.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσω της λαϊκής ψήφου πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.

Άρα, ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.

Η σημερινή ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι πρόωρες εκλογές δεν επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα για το Brexit

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι πρόωρες εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδια των «27»

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

Η αβεβαιότητα οδήγησε στην υποχώρηση της λίρας

Εν μέσω αβεβαιότητας για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μέι, η λίρα σημείωσε σημαντική υποχώρηση μέσα σε λίγα λεπτά.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Τηλεφωνική επαφή Τουσκ – Μέι για τις βρετανικές εκλογές

Τηλεφωνική επαφή με την Τερέζα Μέι είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να ζητήσει προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα της.

Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε «καλή» τη συζήτηση, για την οποία διευκρίνισε ότι αφορούσε το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής των Βρετανών στις κάλπες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ερμηνεύοντας την εκλογική αναμέτρηση ως την τελευταία διέξοδο για την ανατροπή του Brexit.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία κυβέρνηση που προτάσσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μία κυβέρνηση που απέτυχε να ενισχύσει την οικονομία μας, έριξε το επίπεδο ζωής μας και υπερψήφισε καταστροφικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία», σχολίασε.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν παρουσιάσει συνεκτικές πολιτικές που προσφέρουν μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε πως οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν τον βρετανικό λαό», κατέληξε.

Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, του τρίτου σε έδρες κόμματος στην βρετανική Βουλή, δήλωσε πριν από λίγο: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία Συντηρητικών».

Επίθεση κατά της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νικολά Στέρτζον, η οποία σχολίασε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter.

«Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να ωθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία προς τα δεξιά, να προχωρήσουν σε ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας υπερασπιστούμε τη Σκωτία» ανέφερε η Στέρτζον, της οποίας το κόμμα επιδιώκει την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιτίθεται στο Brexit.

Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκωτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της, υποστήριξε επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον.

«Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

Προκειμένου να προκηρύξει εκλογές, η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου σε μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Τη μεγαλύτερη πτώση από το δημοψηφίσμα του Brexit αναμένεται να σημειώσει ο βρετανικός δείκτης FTSE

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit αναμένεται να σημειώσουν οι βρετανικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις εταιρίες του δείκτη, οι περισσότερες εκ των οποίων αντλούν τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.

«Εάν έχουμε μια ισχυρότερη κυβέρνηση να πιέζει για ένα «σκληρό» Brexit, αυτό δεν θα αρέσει στις αγορές. Αλλά από τη θετική πλευρά, θα υπάρχει μια περισσότερο σταθερή κυβέρνηση για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στουμπς, αναλυτής στην JP Morgan Asset Management.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη εκδώσει την απόφασή τους (για τη διαδικασία του Brexit) μέσω της στερλίνας», πρόσθεσε. «Η απώλεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, εάν συμβεί, καθιστά απαραίτητο ένα φθηνότερο νόμισμα, αυτός είναι ο υπολογισμός που έκαναν οι αγορές». Η αδυναμία της στερλίνας, σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα των αναμενόμενων θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία, οδηγήσαν τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν σημαντική αστάθεια στη στερλίνα τις επόμενες έξι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, σημείωσε ο Στουμπς. Σύμφωνα με χρηματιστές, οι εκλογές θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε ενίσχυση της στερλίνας εάν ενδυναμωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία της Μέι και γίνει περισσότερο προβλέψιμη η πολιτική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua, AFP


σχετικα αρθρα