current views are: 14

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση15:36

Αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ανακοίνωση των Βρετανικών Εκλογών

Τελικά η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι μπορεί να μην αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο της χώρας της με τις πρόωρες εκλογές 

Δημοσίευση 15:36’

Τελικά η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι μπορεί να μην αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο της χώρας της με τις πρόωρες εκλογές 

Τελικά η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι μπορεί να μην αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο της χώρας της με τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε αλλά εάν κρίνουμε από τις πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων οι τελευταίοι έδειχαν αιφνιδιασμένοι.

Η αναγγελία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έγινε από την Βρετανίδα πρωθυπουργό μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αποφάσισα να ζητήσω την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου», ανήγγειλε η Τερέζα Μέι, η οποία χρειάζεται την άδεια του Κοινοβουλίου, με ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, για την προκήρυξή τους.

Oι Βρετανοί ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν σήμερα στη Βρετανία προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Σκωτία θέτει και πάλι θέμα αυτονομίας

Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκωτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της, υποστήριξε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό (Μέι)», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον.

«Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκωτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

Τη σκυτάλη από την επιθετική δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας πήρε ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ταινία του Χίτσκοκ …ότι συμβαίνει με την Μεγάλη Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είχε μια «καλή» τηλεφωνική συζήτηση με την Τερέζα Μέι σήμερα αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το σχόλιο του Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των υπόλοιπων 27 ηγετών της ΕΕ στις 29 Απριλίου προκειμένου να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ αναφορικά με το Brexit, αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε ξεχωριστό tweet, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός παρομοίασε την αιφνιδιαστική εξέλιξη με την πλοκή σε ταινία του Βρετανού μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ:

«Ήταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται». Ο Τουσκ αναφερόταν σε ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Χίτσκοκ ότι μια καλή ταινία «πρέπει να ξεκινά με έναν σεισμό και στη συνέχεια να κλιμακώνεται η ένταση».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρέμπεν Άαμαν είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27» ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

Γερμανία: Ας ελπίσουμε οι εκλογές να οδηγήσουν σε περισσότερη σαφήνεια 

Η Γερμανία ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσδώσει μεγαλύτερη “σαφήνεια” στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  

Κάθε παρατεταμένη μορφή αβεβαιότητας δεν θα ήταν θετική για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες εκλογές που προκήρυξε σήμερα η πρωθυπουργός (Τερέζα) Μέι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σαφήνεια, μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ” ανέφερε.   

“Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία είναι πιο σημαντικές από ποτέ, μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit”, είπε εξάλλου ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe. 


σχετικα αρθρα