ΔΙΕΘΝΗ

Στα κάγκελα η τουρκική αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα – Καταγγέλλει ότι «χάθηκαν» εκατομμύρια ψήφοι

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 18 Απριλίου 2017, 20:27 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2017, 21:08
Facebook Twitter Whatsapp

Βροχή πέφτουν η καταγγελίες για τις παρατυπίες στο δημοψήφισμα για την Συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βροχή πέφτουν η καταγγελίες για τις παρατυπίες στο δημοψήφισμα για την Συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Η οριακή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην είναι καν νίκη αφού σύμφωνα με τα καταγγελόμενα συνέβησαν "σημεία και τέρατα" κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. 

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πως ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής», μετά την κατάθεση από το κόμμα του προσφυγής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα είναι άγνωστος.

Όμως ο αντίκτυπος από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ταξίδεψε έξω από τα σύνορα της γειτονικής χώρας και προκάλεσε την αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων Δικακιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πρασίνων κ. Αλέβ Κορούν σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία έκανε λόγο για υποψία ότι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων!

Οι προσφυγές έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως έγιναν δεκτοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα. Η Κορούν εκτιμά πως η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα καταμέτρηση, όπως εξάλλου έχει ανακοινώσει, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Βαριές κατηγορίες για την νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγείρει σε σημερινές δηλώσεις του και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Ανω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι "το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο".

 Ως παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του "ναι" στο δημοψήφισμα.
 
Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.
 
Ο Σέναχ επισημαίνει στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν στο Μαρντίν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.

Τα επίμαχα βίντεο που δείχνουν νοθεία

Χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας στο δημοψήφισμα Ερντογάν είναι και βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και που έχουν αναπαραχθεί από διεθνή ΜΜΕ. 

Σε ένα από αυτά όπως μπορείτε και εσείς να δείτε εμφανίζεται ο δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης (σύμφωνα με τις καταγγελίες) με έναν ακόμη άνδρα να βρίσκονται στο παραβάν. Βγαίνοντας, ο δήμαρχος ρίχνει μέσα στην κάλπη τέσσερα ψηφοδέλτια!!

 Σε ένα άλλο βίντεο, βλέπουμε κάποιους άνδρες να σφραγίζουν ψηφοδέλτια στη θέση του "ναι" και να τα κλείνουν μέσα σε φακέλους, έτοιμους για την κάλπη.

Υπάρχουν βεβαίως εκτός από αυτά και οι μαρτυρίες ψηφοφόρων για το ιδιαίτερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις φωνές της αντιπολίτευσης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς που δεν βοηθήθηκαν αλλά παρεμποδίστηκαν για ακόμη μια φορά στο να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. 

Άλλωστε ακόμα και οι ηγέτες που τον συνεχάρηκαν για την νίκη του στο δημοψήφισμα για την Συνταγματική αναθεώρηση επιφυλάχθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και αναμένουν με αγωνία το πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρατώντας στάση αναμονής.