ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός- Γερμανία: Προς παράταση έως τις 14 Μαρτίου το lockdown - Ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων στελεχών

Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2021, 11:58
Κορωνοϊός-  Γερμανία: Προς παράταση έως τις 14 Μαρτίου το lockdown - Ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων στελεχών
Facebook Twitter Whatsapp

Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει το lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου. Τι συμφώνησε η Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατών.

Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει το lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας των συνομιλιών ανάμεσα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατών.

Ορισμένοι από τους πρωθυπουργούς επιδιώκουν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση του lockdown και η Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι παιδικοί σταθμοί , τα δημοτικά σχολεία, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν προτεραιότητα όταν θα αποφασισθεί χαλάρωση του lockdown.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται, γεγονός που οδηγεί ορισμένους πρωθυπουργούς να πιέζουν για χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το αποτέλεσμα που θα έχουν στους δείκτες της επιδημίας τα νέα μολυσματικότερα στελέχη του κορωνοϊού.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση», δήλωσε στο Spiegel Online ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο προερχόμενος από τους Πράσινους πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, με τι ταχύτητα μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση».

Το σχέδιο συμφωνίας των συνομιλιών που θα αρχίσουν το απόγευμα αναφέρει ότι τα κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν υπό πολύ αυστηρούς όρους από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα στο σχέδιο μπορούν να μεταβληθούν.

«Αν οι δείκτες συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά, η ύψιστη προτεραιότητα είναι σαφώς τα μικρότερα παιδιά», δήλωσε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Η Μέρκελ έχει και κατά το παρελθόν ξεκαθαρίσει ότι θέλει ο δείκτης του επιπολασμού να φθάσει στα 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε 7ήμερη βάση για την έναρξη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Αυτή την στιγμή ο δείκτης είναι 68, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Ινστιτούτο Robert Koch. Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 8.072 νέα κρούσματα και 813 θανάτους, επί συνόλου 62.969 θανάτων.

«Αν χαλαρώσουν τα μέτρα, το τρίτο κύμα θα είναι ιός-turbo»

Επαπειλείται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με “ιό turbo” σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, έγραψε ο ειδικός για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ στο Twitter.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, με την τρέχουσα εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειώνεται μόνο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά θα έρθει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Η βρετανική και νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, που θεωρούνται πιο μεταδοτικές έχουν εμφανιστεί και στη Γερμανία. Κατά την εκτίμησή μου, αποτελούν σήμερα περίπου το 20%. Και η καγκελάριος Μέρκελ εκτιμά ότι αυτό είναι το ποσοστό στην Γερμανία. Και άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν επίσης εκφράσει τον σκεπτικισμό τους ως προς το κατά πόσον έχει νόημα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έστω και αν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία μειώνεται», έγραψε ο Λάουτερμπαχ στην ανάρτησή του.

Επομένως, «από επιδημιολογική άποψη θα πρέπει ακόμα και να τα κάνουμε πιο αυστηρά (σ.σ. τα μέτρα), επειδή επαπειλείται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με “ιό turbo”. Επιπλέον, οι χαλαρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία του εμβολιασμού επειδή οι εμβολιασμοί ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί για ορισμένες μεταλλάξεις του ιού», προειδοποίησε.

«Η πολιτικά χειρότερη λύση θα ήταν να περιμένουμε μέχρι να ξεκινήσει το 3ο κύμα γιατί τότε ο πληθυσμός θα είναι ώριμος για τις κακές ειδήσεις. Αυτό θα ήταν λάθος, διότι ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Θα έμενε τότε ως λύση το lockdown μέχρι Πάσχα (σ.σ. στις 4 Aπριλίου για τους καθολικούς και τους προτεστάντες). Απαιτούνται θάρρος και διαφάνεια τώρα», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr