current views are: 6

21 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:01

Βενεζουέλα: Εκεί που οι Colectivos σπέρνουν τρόμο και βία

Είναι γνωστοί ως Los Colectivos, η παραστρατιωτική οργάνωση της Βενεζουέλας που ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο δύο διαδηλωτών

Δημοσίευση 10:01’

Είναι γνωστοί ως Los Colectivos, η παραστρατιωτική οργάνωση της Βενεζουέλας που ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο δύο διαδηλωτών

Είναι γνωστοί ως Los Colectivos, η παραστρατιωτική οργάνωση της Βενεζουέλας που ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο δύο διαδηλωτών αλλά και τον εκφοβισμό πολλών άλλων.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Τα Νέα” τον ρόλο τους τον είχε ορίσει ο εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβες: είναι η ένοπλη πτέρυγα της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Με την έγκριση της κυβέρνησης του Καράκας και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, τα μέλη των Colectivos επιτίθενται και τρομοκρατούν όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την κυβέρνηση Μαδούρο. 

Επιθέσεις και απαγωγές

Αυτό έκαναν και στην επίθεση εναντίον του καναλιού Globovision με την απαγωγή εργαζομένων στο Ateneo του Καράκας, με την επίθεση το 2012 εναντίον του προεδρικού υποψηφίου Ενρίκε Καπρίλες και με επιθέσεις των ενόπλων μοτοσικλετιστών στις περιοχές που εξέλεξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέζμα έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση των Colectivos που διαπράττουν βίαια εγκλήματα έχοντας τη σιγουριά ότι δεν θα διωχθούν ποινικά.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ξανά και ξανά επαινεί τον ρόλο τους εναντίον της “Δεξιάς” και της “μπουρζουαζίας”. Τα μέλη των Colectivos, εξοπλίζονται από την κυβέρνηση η οποία τους χορηγεί επίσης μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, εξοπλισμό για τηλεπικοινωνίες και την αυτονομία να ασκούν έλεγχο σε πολλές περιοχές τις οποίες η αστυνομία δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Όσον αφορά το θέμα των όπλων, λένε οι αναλυτές στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει αρχείο καταγραφής όσων κατασκευάζονται μέσα στη χώρα και αυτό επιτρέπει να εξοπλίζονται μαζικά τέτοιου είδους παραστρατιωτικές οργανώσεις όχι μόνο με περίστροφα, αλλά και με ημιαυτόματα και χειροβομβίδες.

Ανεξέλεκτη Εξουσία

Η περίπτωση των παραστρατιωτικών αυτών ομάδων, σύμφωνα με τον αναλυτή και καθηγητή Φρέντι Πατίνιο, σημαίνει την παραίτηση του κράτους να ασκήσει τα κυριαρχικά του του δικαιώματα και τον έλεγχο σε κομμάτια της Βενεζουέλας– οπότε ουσιαστικά τα παραχωρεί σε εγκληματικές οργανώσεις.

Έτσι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες δρουν Colectivos με ονόματα όπως Πιέδρας, Τουπαμάρος και Σιμόν Μπολιβάρ- λειτουργούν ως δικαστές, δικηγόροι και εισαγγελείς και επιβάλλουν και τις ποινές, συνήθως με τη βία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Ίρις Βαρέλα δήλωσε ότι οι ομάδες αυτές αποτελούν τους πυλώνες της άμυνας της χώρας. Όμως ο βουλευτής Ισμαέλ Γκαρσία, επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για βίαιες ομάδες που επιτίθενται στους πολίτες για να τους εκφοβίσουν.

Ο Μαδούρο αναζητά μια θεσμική τρομοκρατία επειδή θέλει να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία. Εξαπολύει τις παραστρατιωτικές ομάδες για να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.


σχετικα αρθρα