current views are: 9

20 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση09:44

Τα κόμματα των δύο πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν «εκνευρίζουν» τον «σουλτάνο» – Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί

Η ίδρυση των δύο αυτών κομμάτων στα τέλη του 2019 είχε χαρακτηριστεί από αναλυτές υπαρκτή απειλή για την πολιτική κυριαρχία του AKP, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί σταθερά, μαζί με αυτή του προέδρου Ερντογάν.

Δημοσίευση 09:44’

Η ίδρυση των δύο αυτών κομμάτων στα τέλη του 2019 είχε χαρακτηριστεί από αναλυτές υπαρκτή απειλή για την πολιτική κυριαρχία του AKP, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί σταθερά, μαζί με αυτή του προέδρου Ερντογάν.

Επίθεση έξω από το σπίτι του στην τουρκική πρωτεύουσα δέχθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο Σελτζούκ Οζντάγκ, ανώτατο στέλεχος του νεοϊδρυθέντος συντηρητικού κόμματος Γκελετσέκ (Μέλλον), με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Οζντάγκ υποστήριξε ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού του εκτελούσαν εντολές του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο 62χρονος πρώην βουλευτής του κυβερνώντος AKP χρειάστηκε 17 ράμματα στο κεφάλι και υπέστη κάταγμα στον βραχίονα. «Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό», είπε ο Οζντάγκ στους Financial Times, για να συνεχίσει: «Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τις ευθύνες». 

Το δεύτερο «σχισματικό» κόμμα, το Ντεβά (Θεραπεία ή Αντίδοτο), του πρώην «τσάρου της οικονομίας» του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατσάν, φιλοδοξούσε να συσπειρώσει γύρω του ευρεία συμμαχία ψηφοφόρων από όλο το ιδεολογικό φάσμα, σύμφωνα με το Reuters. Η ίδρυση των δύο αυτών κομμάτων στα τέλη του 2019 είχε χαρακτηριστεί από αναλυτές υπαρκτή απειλή για την πολιτική κυριαρχία του AKP, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί σταθερά, μαζί με αυτή του προέδρου Ερντογάν. Έναν χρόνο αργότερα, κανείς από τους δύο νεοπαγείς πολιτικούς σχηματισμούς δεν αποδείχθηκε δημοφιλής, με τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου να κυμαίνονται μεταξύ 2% και 3%. «Λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσεις μια προεκλογική εκστρατεία όταν πέφτεις σε ενέδρες», υποστηρίζει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας, Σελίμ Σαζάκ. 

Τα δύο μικρά κόμματα έχουν προκαλέσει την οργή του προέδρου Ερντογάν. Αξιωματούχοι του κόμματος Γκελετσέκ του Νταβούτογλου λένε ότι επίδοξα μέλη, πολλά από τα οποία προέρχονται από το AKP του Ερντογάν, έχουν δεχθεί απειλές για απόλυση από θέσεις εργασίας στο δημόσιο ή για ακύρωση εργολαβιών. Την ίδια στιγμή, η πανδημία θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια σε κόμματα που βασίζονται στη διά ζώσης επαφή με τους ψηφοφόρους, για να αποφύγουν το εμπάργκο των μέσων ενημέρωσης, ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση των δύο νέων κομμάτων αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα. 

Οι αναλυτές διχάζονται πάνω στις προοπτικές των δύο κομμάτων. Ο Σαζάκ εκτιμά ότι ο Νταβούτογλου, ο οποίος έχει εκπλήξει τους παρατηρητές με τις επιθέσεις του κατά του Ερντογάν, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πρώην σύμμαχό του. «Παρά τον θόρυβο γύρω από τον Μπαμπατσάν, το κόμμα του μοιάζει να αργοσβήνει. Ο Νταβούτογλου είναι αυτός που σημειώνει πρόοδο. Θα πάρει άραγε 10 με 15%; Μάλλον όχι. Μπορεί όμως να εξασφαλίσει ένα 5%, ικανό να τον αναδείξει σε ρυθμιστή της πολιτικής κατάστασης», λέει ο Σαζάκ.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Οζέρ Σεντσάρ, πιστεύει ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας καθιστούν τον οικονομολόγο και τεχνοκράτη Μπαμπατσάν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Ερντογάν, ικανό να συσπειρώσει ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων. Ο Σεντσάρ επισημαίνει, όμως, ότι ο ήπιος χαρακτήρας του Μπαμπατσάν δεν τον κατατάσσει στην κατηγορία των ισχυρών και θεληματικών ηγετών, που συγκινεί τους Τούρκους ψηφοφόρους. Ο Μπαμπατσάν πρέπει, επίσης, σύμφωνα με τον Σεντσάρ, να προβεί σε αυτοκριτική για την πολύχρονη θητεία του στις τάξεις του AKP. 


σχετικα αρθρα