ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος προκλήσεων των Τούρκων στην Κύπρο

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2017, 12:13 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2017, 12:13
Νέος γύρος προκλήσεων των Τούρκων στην Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα περίοδο παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ με στόχο την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση 

Μια νέα περίοδο παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ με στόχο την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων φαίνεται ότι εγκαινιάζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" η Τουρκία θέλει να βάλει το θέμα αυτό στην ίδια ζυγαριά με το Κυπριακό, απειλώντας ότι, αν δεν υπάρξουν ισομερή οφέλη με τους Τουρκοκύπριους δεν πρόκειται να δεχθεί λύση στο πρόβλημα. 

Όπως το 2014 έτσι και τώρα προπομπός της αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ είναι το ερυενητικό σκάφος "Μπαρμπαρός". Η διαφορά είναι ότι τώρα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προχωρούν στην εξόρθξη του φυσικού αερίου από τα "οικόπεδα" που έχουν αναλάβει βάσει συμφωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση. .

Η Τουρκία λοιπόν επιχειρεί να μπει σφήνα, αξιώνοντας μερίδιο από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Συνοδεία μάλιστα βοηθητικού πλοίου με την ονομασία "Μπράβο", το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός" πλέει ανοιχτά της χερσονήσου της κατεχόμενης Καρπασίας. 

Με την παράνομη NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα εξήγγειλε τη διεξαγωγή ερευνών από τις 21 Απριλίου έως και το τέλος Ιουνίου ανοιχτά της Καρπασίας, αλλά και στον κόλπο της Αμμοχώστου. Θα κινείται δηλαδή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου τα γεωτρύπανα έχουν ήδη αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" οι τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ προκαλούν ανησυχία στην κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες , το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί, όπου βέβαια θα κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr