ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες τέσσερις χώρες για τους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία πολιτών

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2021, 17:50
Στο στόχαστρο της Κομισιόν, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες τέσσερις χώρες για τους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία πολιτών
Facebook Twitter Whatsapp

Εξηγήσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από έξι κυβερνήσεις κρατών μελών γιατί εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην κυκλοφορία των πολιτών

Επιστολές στις κυβερνήσεις έξι χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε η Κομισιόν καθώς θεωρεί αυστηρότερους  τους περιορισμούς που επέβαλαν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ουγγαρία στην κυκλοφορία των πολιτών περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισάγουν διακρίσεις» και καλούν τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους «27».

Σε διάστημα δέκα ημερών οι χώρες αυτές θα πρέπει να απαντήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών για παράβαση των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Βέλγιο, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα απαγορεύονται από τις 27 Ιανουαρίου έως την 1η Απριλίου χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη, κάτι που προβληματίζει την Κομισιόν.

Η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διάδοση των μεταλλάξεων του ιού περνάει «από κόσκινο» τις διελεύσεις οδηγών φορτηγών και κατοίκων των συνόρων από την Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό Τιρόλο από όπου περνούν μόνο με πρόσφατο μοριακό τεστ.

 Στην επιστολή που εστάλη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην Ε.Ε., η Κομισιόν αναφέρει: «Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας -προστασία της δημόσιας υγείας – θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα».

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ρότ απέρριψε τις κατηγορίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου λέγοντας ότι η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν. «Έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα κατά των μεταλλάξεων του ιού, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», είπε.

Σε προηγούμενη επιστολή της η Κομισιόν ζητούσε με έμφαση από τους «27» να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Οι απαγορεύσεις των κρατών μελών στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και η δυσκολία του συντονισμού τους βρισκόταν στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27» τη Δευτέρα, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις