ΔΙΕΘΝΗ

Θράσος από τον Τσελίκ: Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2021, 21:37
Θράσος από τον Τσελίκ: Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας
Facebook Twitter Whatsapp

«Καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικά τον υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιήσουν μια πιο υγιεινή γλώσσα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος ο Τσελίκ.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του AKP, έβαλε θέμα διερευνητικών επαφών, σημειώνοντας πως: «Υποστηρίζουμε θερμά την υγιή πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το θετικό έδαφος στις επαφές αλλά η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις με δηλώσεις. Είμαστε γείτονες, έχουμε ζήσει μαζί και θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. (…) Εάν συνεχίσετε να κάνετε προκλητικές δηλώσεις, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που βλάπτουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκύπριων, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που βάζουν στο στόχαστρο τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση των σχέσεων μας».

«Καλούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικά τον υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιήσουν μια πιο υγιεινή γλώσσα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος ο Τσελίκ.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί στη 'χερσαία πατρίδα' ούτε στη 'γαλάζια πατρίδα’» ανέφερε δε προκλητικά. Μάλιστα, στόχευσε και τις ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι έφτασαν μέχρι τα 20 χιλιόμετρα κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όφελος. 

Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις έρχονται την ώρα που η Άγκυρα προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Επίσης έρχονται έπειτα από την απόπειρα να στήσουν προβοκάτσια με το CESME. Συγκεκριμένα, τοκρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδόσει -επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας- ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο CESME που πραγματοποιεί έρευνες στο Αιγαίο.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο CESME, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu.

Πάντα κατά το Anadolu το ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο CESME ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση» στα ελληνικά F-16, που πλησίασαν σε απόσταση χιλίων μέτρων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις