ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για τη μη λύση στο Κυπριακό

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2021, 20:25
Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για τη μη λύση στο Κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών: «Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους.

«Γιατί προτείναμε την πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό; Είδαμε στο Κραν Μοντάνα πως διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για τη λύση ομοσπονδίας, ωστόσο οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών: «Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη σαν Τουρκία και ΤΔΒΚ από τις 27 ως τις 29 Απριλίου και θα εκφέρουμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα».

«Γιατί προτείναμε την 5 συν 1; Επειδή στο Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα. Ούτε στο πεδίο της ενέργειας, ούτε στο θέμα της εξουσίας», ανέφερε και πρόσθεσε «Επομένως, είπαμε γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι διαπραγματεύσεις αν δεν έχουν αποτέλεσμα; Εμείς θέλουμε να γίνουν διαπραγματεύσεις για να υπάρξει μία μόνιμη λύση. Εμείς ως Τουρκία το προτείναμε, όλοι το αποδέχτηκαν και μεταξύ 27-29 Απριλίου στη Γενεύη θα συμμετάσχουμε ως Τουρκία και ως ΤΔΒΚ. Και θα θέσουμε ξεκάθαρα στο τραπέζι όλα αυτά τα θέματα».

Όσο για το πότε και πού θα γίνει αυτή η πενταμερής; Ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως «η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενημέρωσε ότι στα τέλη Απριλίου, στις 27-29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση 5 συν 1». Και εν συνεχεία ανέφερε ότι κατά τις διαβουλεύσεις μαζί τους για το θέμα της ημερομηνίας, είχαν προτείνει αυτές τις ημερομηνίες ανάμεσα σε άλλες ως κατάλληλες. Αφού επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες όλες οι πλευρές, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, είπε και σημείωσε ότι πιο πριν δεν ήταν σαφές αν θα είναι στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις