ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και ΗΠΑ «χτυπούν» τη Ρωσία με κυρώσεις λόγω Ναβάλνι

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2021, 18:58
ΕΕ και ΗΠΑ «χτυπούν» τη Ρωσία με κυρώσεις λόγω Ναβάλνι
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλό χτύπημα κατά Ρωσίας με κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ λόγω Ναβάλνι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανακοίνωσε τιμωρητικές κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης.

Κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων επιβάλλουν σχεδόν ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανακοίνωσε τιμωρητικές κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και επανέλαβε το αίτημα για απελευθέρωση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων εμποδίζεται η πρόσβαση σε λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία των εν λόγω Ρώσων αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι κυρώσεις είναι εν πολλοίς συμβολικές και αποτελούν την πρώτη ενέργεια κατά της Μόσχας από τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν που διαφοροποιείται από την πολιτική Τραμπ.

Ανακοινώθηκαν επίσης νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων και διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη ισχύουν με βάση τον νόμο για τον έλεγχο χρήσης τέτοιων όπλων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν, δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των ατόμων που μπαίνουν στο στόχαστρο των κυρώσεων. Τα ονόματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Ο Ναβάλνι, ανάρρωσε από την επίθεση στη Γερμανία και φυλακίστηκε αμέσως μόλις επέστρεψε στη Μόσχα στις αρχές του χρόνου. Καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες.

Κυρώσεις και από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκλήρωσε την επεξεργασία των κυρώσεων που θα επιβάλει σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στην σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις