ΔΙΕΘΝΗ

Συρία «ώρα μηδέν»: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ζωντανό – Η κρίση ωθεί τον Άσαντ να σταματήσει τις… εκπομπές μαγειρικής – Τι αναφέρει η έκθεση του Πενταγώνου

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 15:27
Συρία «ώρα μηδέν»: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ζωντανό – Η κρίση ωθεί τον Άσαντ να σταματήσει τις… εκπομπές μαγειρικής – Τι αναφέρει η έκθεση του Πενταγώνου
Facebook Twitter Whatsapp

Τι λέει η τελευταία έκθεση του Πενταγώνου. Οι Τζιχαντιστές δεν έχουν «πεθάνει». Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή. Η κατάσταση στην Συρία παραμένει κρίση και στον επισιτισμό. Ο Άσαντ προτείνει να σταματήσουν οι εκπομπές μαγειρικής γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να πεινάει…

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει πεθάνει ακόμα, οι Τζιχαντιστές από την Συρία και το Ιράν αποτελούν τις «πιο σημαντικές» απειλές για την αποστολή των ΗΠΑ στην Συρία. Στο μεταξύ η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαφωνούν για τους Κούρδους.

Η τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου για την Επιχείρηση Inherent Resolve, της διπλωματικής και στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία, προειδοποιεί ότι:

Οι συριακές και ιρανικές δυνάμεις που δρουν για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους αντιπροσωπεύουν μια από τις «σημαντικές απειλές» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο δεν διαγράφει την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος (IS), αλλά η απειλή έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια.

Η αμερικανική αποστολή έχει εισέλθει στην 4η και τελευταία φάση της. Το Ισλαμικό Κράτος (IS)  «εδαφικά» χτυπιέται τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία. Ο Δυτικός συνασπισμός με τις ΗΠΑ να ηγούνται επικέντρωσε τις προσπάθειες του να βοηθήσει τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που μάχονται κατά του IS.

Αλλά τώρα υπάρχει εμπόδιο στην πολιτική της Συρίας των ΗΠΑ, τόσο παλιά όσο και νέα: Η τελευταία απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων SDF που ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ.

Με βάση την επιτυχία

Εδώ είναι τα καλά νέα και αξίζει να επαναληφθεί ότι:

Η Επιχείρηση Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε επί Προεδρίας Ομπάμα το 2014 κρίνεται επιτυχής. Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ νίκησε εδαφικά το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο το 2014 διέθετε μεγάλα τμήματα στο Ιράκ και την Συρία, τρομοκρατώντας τους πληθυσμούς που ήλεγχε. Επρόκειτο για τις πιο σκοτεινές μέρες όταν το IS πήρε τη Ράκα της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ, και οπαδοί του δολοφόνησαν, βίασαν, βασάνισαν και αποκεφάλισαν άμαχο πληθυσμό.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο. Υπήρχε σχεδόν άψογος πολιτικός και στρατιωτικός συντονισμός, τόσο εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον συνασπισμό, καθώς και με τοπικούς εταίρους διαφορετικών εθνοτήτων. 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είχαν ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατείχε το IS.

Επί Τράμπ τον τελευταίο χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν την παρουσία τους στην Συρία από 3.000 σε 2.500 στρατιώτες.

Το ΝΑΤΟ είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει την παρουσία του στο Ιράκ σε 4.000 στρατιώτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία που λειτουργούν από μια βάση κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Παραμένει μια «συνεκτική οργάνωση», που λειτουργεί με χαμηλό επίπεδο εξέγερσης τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Διαθέτει 8.000 μαχητές στο Ιράκ και 16.000 μαχητές στη Συρία. Ενώ πέρυσι ήταν κατά πολύ περισσότεροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου.

Η συνεργασία των ΗΠΑ με το Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ζωτικής σημασίας.  Παρόλο που το SDF «αποδείχθηκε πιο ικανό να υπερασπιστεί κρίσιμες υποδομές», συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών πεδίων σε περιοχές που ελέγχει, εξακολουθεί να εκτελεί τις περισσότερες επιχειρήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις. Το SDF δεν έχει δυνατότητες αέρα, αναγνώρισης ή επιτήρησης. Με άλλα λόγια, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, το SDF πιθανότατα να ήταν αναποτελεσματικό ενάντια στο IS και ευάλωτο στις μεγαλύτερη ποσότητα δυνάμεων που είναι εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των Ισλαμικό Κράτος της Συρίας και των πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το καθεστώς Άσαντ και, φυσικά, της Τουρκίας και των αντιπροσώπων της.

Στο τρισδιάστατο σκάκι της Συριακής κρίσης, η Τουρκία είναι ίσως ο πιο περίπλοκος παράγοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση του Πενταγώνου είναι ως επί το πλείστον «σιωπηλή» για την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διαφωνεί πλήρως με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο SDF, και γι αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ ή του συνασπισμού προς τη Συρία.

Για την Τουρκία, το Συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγα του, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) θεωρούνται ως το Συριακό παράρτημα του PKK. Για την Τουρκία το πρόβλημα είναι ότι το YPG θεωρείται ότι αποτελεί τον πυρήνα του ευθυγραμμισμένου με τις ΗΠΑ SDF και ως εκ τούτου για την Άγκυρα αποτελεί πηγή ασυμβίβαστων διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον.

Για την Συριακή Κρίση η Τουρκία συζητάει ήδη με το Ιράν να αντιταχθεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το SDF στη βορειοανατολική Συρία. Αν και οι δύο αυτές χώρες δεν βρίσκονται πάντα στην ίδια γραμμή, συνεχίζουν να μιλούν και με την Ρωσία για την εξεύρεση λύσεων σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Ιντιλίμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να ελπίζει και να εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου οι Κούρδοι θα συμφωνήσουν σε κάποια μορφή αυτονομίας υπό κρατικό έλεγχο της Συρίας, αλλά όσο ο Ερντογάν όσο και ο Άσαντ δεν είναι ακόμη κοντά να «θάψουν» το τσεκούρι του πολέμου...

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της περασμένης Παρασκευής στην Βόρεια Συρία κατά Ιρανικών στόχων είχε διορίσει τον Robert Malley υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας ως ειδικό απεσταλμένο στο Ιράν ο οποίος θα εργαστεί υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken για επανεκκίνηση των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Απομένει ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου συμβούλου των ΗΠΑ και για τη Συρία. Τον περασμένο μήνα, πριν αποχωρήσει, ο Rayburn σύμβουλος του Προέδρου Τράμπ για την Συριακή κρίση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι μία από τις πιο «επικίνδυνες κρίσεις στον κόσμο τόσο από γεωστρατηγική όσο και από ανθρωπιστική άποψη».

Ο Sean O'Brien, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και διευθυντής για τη Συρία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, «η κατάσταση δεν ήταν ποτέ χειρότερη».

Αυτό το μήνα, στην μαύρη αγορά η συριακή λίρα έφτασε στο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδεκατίζεται η αξία των μισθών και να ανεβαίνει το κόστος των εισαγωγών.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί το προηγούμενο έτος και το 60% του πληθυσμού της Συρίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας. 

Οι διακοπές ρεύματος είναι σταθερές, με ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα. Οι περισσότεροι Σύριοι αφιερώνουν τώρα τις μέρες τους στο να βρουν καύσιμα για να μαγειρέψουν και να ζεστάνουν τα σπίτια τους, και υπάρχουν γυναίκες που πουλάνε τα μαλλιά τους για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Όπως κυκλοφόρησε διεθνώς σε μια ιδιωτική συνάντηση, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ρωτήθηκε για την οικονομική κρίση της χώρας, η οποία τώρα αποτελεί σημαντική απειλή για το καθεστώς του. Δεν είχε συγκεκριμένες λύσεις να προτείνει, αλλά έριξε την ιδέα τα τηλεοπτικά κανάλια να ακυρώσουν τις εκπομπές μαγειρικής, ώστε να μην προκαλούν τους πεινασμένους Σύρους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr