current views are: 9

28 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:45

Χάος στα Σκόπια, διαδηλώσεις στην Αλβανία, πολιτική κρίση στην Κροατία

Καζάνι που βράζουν είναι εκ νέου τα Βαλκάνια, καθώς μια σειρά από χώρες βρίσκονται σε φάση αποσταθεροποίησης.

Δημοσίευση 10:45’

Καζάνι που βράζουν είναι εκ νέου τα Βαλκάνια, καθώς μια σειρά από χώρες βρίσκονται σε φάση αποσταθεροποίησης.

Καζάνι που βράζουν είναι εκ νέου τα Βαλκάνια, καθώς μια σειρά από χώρες βρίσκονται σε φάση αποσταθεροποίησης. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή εισβολή διαδηλωτών στην Βουλή των Σκοπίων, την ώρα που κατέρρευσε η κυβέρνηση της Κροατίας, ενώ στην Αλβανία πληθαίνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Χτες εθνικιστές οπαδοί του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή της χώρας αντιδρώντας στην εκλογή για πρώτη φορά Αλβανού προέδρου του Σώματος. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τρομακτικές ενώ προπηλακίστηκαν βουλευτές και δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Διαδηλώσεις στην Αλβανία

Αλλά και στην Αλβανία μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δυναμικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Διαδηλωτές τη Δευτέρα έκλεισαν για μια ώρα τις κεντρικές αρτηρίες των Τιράνων, την ώρα που η αντιπολίτευση ζητεί σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις προκηρυγμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.

Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων για διεξαγωγή «ελεύθερων, δίκαιων εκλογών». Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων δυνάμεων υποστηρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την εξαγορά ψήφων «από τα κυκλώματα εγκλήματος και διαφθοράς» και θα προχωρήσουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

Την ίδια στιγμή, ο αλβανικός σταθμός «Top Channel» (που πρόσκειται στην κυβέρνηση) μετέδωσε πως η χώρα «εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο», λόγω τάχα της «πατριωτικής στάσης» του Ράμα, και πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον δύο άλλες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση» της χώρας. Οι χώρες αυτές προσδιορίζονται ως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, και ελληνικοί «εθνικιστικοί κύκλοι», που φέρεται πως «προστατεύουν την πλατφόρμα προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου».

Πολιτική κρίση όμως έχει χτυπήσει και την Κροατία. Ο πρωθυπουργός  Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε χτες πως διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την αποχώρηση του κόμματος Bridge of Independent Lists. Στο διάγγελμά του είπε πως ξεκινά άμεσα η αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου, ώστε να αποκατασταθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Προηγήθηκε η μη στήριξη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, τριών υπουργών του Μost, ενώ ένας ακόμη απουσίαζε από την ψηφοφορία.


σχετικα αρθρα