current views are: 8

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση10:07

Γαλλία: Ο Ολάντ και ο Μακρόν κατέθεσαν μαζί στεφάνι κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέθεσαν μαζί σήμερα το παραδοσιακό στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δημοσίευση 10:07’

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέθεσαν μαζί σήμερα το παραδοσιακό στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέθεσαν μαζί σήμερα το παραδοσιακό στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κατά τις τελετές για την 72η επέτειο του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αναζητήσει τον διάδοχό του στην εξέδρα για τους επισήμους που έχει στηθεί στην Πλας ντε λ’ Ετουάλ και τον αγκάλιασε για να τον χαιρετίσει.

Αυτή η 72η επέτειος της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δίνει στον Μακρόν την ευκαιρία για μια πρώτη συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Όταν είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα στην Πλας ντε λ’ Ετουάλ, τον αρχηγό του κινήματος Εμπρός! υποδέχθηκαν πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το οποίος του είπε ένα «μπράβο» σφίγγοντας θερμά το χέρι του.

Η τελετή αυτή, η οποία διεξάγεται κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό, αποτελεί επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης το 2012, όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε καταθέσει το παραδοσιακό στεφάνι στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί, που ήταν τότε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Στις 8 Μαΐου 1995 δύο πρόεδροι βρίσκονταν ήδη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ο απερχόμενος Φρανσουά Μιτεράν και ο νεοεκλεγείς Ζακ Σιράκ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Η μεταβίβαση της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως αισθάνεται «μεγάλη συγκίνηση» επειδή κατά τις τελετές αυτές δίνει τη σκυτάλη στον Εμμανουέλ Μακρόν, τον πρώην υπουργό Οικονομίας του, ο οποίος στην πολιτική διαδρομή του τον «ακολούθησε» και στη συνέχεια «χειραφετήθηκε» χωρίς να προδώσει.

Οι δύο άνδρες άκουσαν δίπλα-δίπλα τον γαλλικό εθνικό ύμνο που έψαλε η χωρωδία του στρατού. Ο Μακρόν άφησε να φανεί η συγκίνησή του, κρατώντας μερικές στιγμές τα μάτια του κλειστά.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ είχε κηρύξει την έναρξη των τελετών για την επέτειο της γερμανικής συνθηκολόγησης της 8ης Μαΐου 1945 καταθέτοντας ένα στεφάνι στο άγαλμα του στρατηγού ντε Γκωλ που βρίσκεται στο κάτω μέρος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος αναζήτησε στη συνέχεια τον διάδοχό του στις εξέδρες των επισήμων και τον χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Όταν είχε φθάσει εκεί λίγα λεπτά νωρίτερα ο αρχηγός του κινήματος Εμπρός!, τον είχαν υποδεχθεί πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί (2007-2012), ο οποίος του είπε ένα «μπράβο» σφίγγοντας θερμά το χέρι του.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, AFP


σχετικα αρθρα