current views are: 9

4 Απριλίου 2021
Δημοσίευση13:09

Σεισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση με άρωμα… πραξικοπήματος από 103 ναυάρχους: «Πέμπτη φάλαγγα» βλέπει ο Ερντογάν

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στην Τουρκία η κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων. Το γάντι σηκώνει η κυβέρνηση και υπονοεί πως η δήλωση συνιστά «απειλή πραξικοπήματος». 

Δημοσίευση 13:09’

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στην Τουρκία η κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων. Το γάντι σηκώνει η κυβέρνηση και υπονοεί πως η δήλωση συνιστά «απειλή πραξικοπήματος». 

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η παρέμβαση 103 απόστρατων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ερμηνευεται από του τουρκικό καθεστώς ως «απειλή πραξικοπήματος».

Ουσιαστικά οι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν από την κυβέρνηση να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησή της.

Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκλήθηκε είναι και το γεγονός πως π Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους». Σύμφωνα με την εισαγγελία της ελεγχόμενης τουρκικής δικαιοσύνης η δήλωση «αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση».

Τι αναφέρει η επίμαχη δήλωση

Στη σχετική δήλωση οι 103 ναύαρχοι αναφέρουν: «Οι πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περί της δικαιοδοσίας κατάργησης της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών αντιμετωπίζονται με ανησυχία. Το καθεστώς των Τουρκικών Στενών, τα οποία είναι από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει τη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που συμπληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας στην Τουρκία πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των Στενών των Δαρδανελίων, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, αποτελεί το έγγραφο που θεμελιώνει την προστασία της ασφάλειας των παράκτιων χωρών και καθιστά τον Εύξεινο Πόντο θάλασσα ειρήνης».

«Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μία συνθήκη που εμποδίζει την εμπλοκή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε πόλεμο ή την ακούσια υποστήριξη κάποιας πλευράς σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Συνθήκη του Μοντρέ ήταν εκείνη που επέτρεψε στην Τουρκία να διατηρήσει την ουδετερότητά της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για όλους αυτούς και άλλους παρόμοιους λόγους, πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση της Τουρκίας, όπως επίσης να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση ή να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης», συμπληρώνουν μεταξύ άλλων.

Πολιτικός σεισμός

Η δήλωση των ναυάρχων προκάλεσε έντονη πολιτική αναστάτωση στην Τουρκία και υπόνοιες για νέα στρατιωτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Στο σύνολό της η κυβέρνηση στρέφεται κατά των ναυάρχων, κάνοντας λόγο ακόμη και για «άρωμα πραξικοπήματος».

O εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο twitter, όπως και ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής έκαναν λόγο για «άρωμα πραξικοπήματος».

«Η δήλωση μιας ομάδας απόμαχων στρατιωτικών φέρνει στο νου περιόδους χούντας και μόνο γελοία και άθλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ας μάθουν ότι το σεπτό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο σε αυτή την νοοτροπία και τους λάτρεις της», ανέφερε ο Καλίν.

Ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, που έκανε λόγο για «Πέμπτη φάλαγγα».


σχετικα αρθρα