ΔΙΕΘΝΗ

Αλαλούμ στην ΕΕ με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα διαφορετικά όρια ηλικίας - Οι αποφάσεις των χωρών

Δημοσίευση 8 Απριλίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2021, 21:12
Αλαλούμ στην ΕΕ με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα διαφορετικά όρια ηλικίας - Οι αποφάσεις των χωρών
Facebook Twitter Whatsapp

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αναγνώρισε πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων εκτιμώντας ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια». 

Παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για μια όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι χώρες ακολουθούν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χορήγησή του.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αναγνώρισε πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων εκτιμώντας ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια». Υπογράμμισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό».

Ακολούθησε η άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA. Πώς όμως αντέδρασαν κράτη μέλη της ΕΕ και η Βρετανία μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης;

Γερμανία

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών. Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Ιταλία

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους». Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.

Γαλλία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έχουν συστήσει να χορηγείται το εμβόλιο στους 55 ετών και πάνω. Δόθηκε το πράσινο φως για επανάληψη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca «χωρίς καθυστέρηση», συστήνοντας ταυτόχρονα προσοχή, όπως αναφέρει το Euronews.

Βέλγιο

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. «Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών συμβουλών, οι υπουργοί Υγείας της χώρας έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca με άλλα εμβόλια για τις ηλικίες 18-55. Για τους 56 και πάνω όλα τα εμβόλια θα συνεχίσουν να χορηγούνται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη (7/4) το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς.Σύμφωνα με τον Guardian, αποφασίστηκε να δίνεται σε αυτές τις ηλικίες κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κορvνοϊό αντί για αυτό της AstraZeneca, εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους και αν αυτοί είναι υγιείς και δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για Covid.

Ισπανία

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τους 60-65 ετών με το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της AstraZeneca, προτού προχωρήσει στη χορήγησή του στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σουηδία

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού και σπάνιων περιπτώσεων θρομβοεμβολών. Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας, την Παρασκευή θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δήλωσε στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. «Δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι ριζικά στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», ανέφερε.

Αυστρία

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι χώρες εκτός Ευρώπης

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις