ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο πιθανό είναι να αποπεμφθεί ο Τραμπ μετά την απόλυση του διευθυντή του FBI

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 11 Μαΐου 2017, 22:18 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2017, 22:18
Πόσο πιθανό είναι να αποπεμφθεί ο Τραμπ μετά την απόλυση του διευθυντή του FBI
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποπέμψει τον διοικητή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, τόσο στους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποπέμψει τον διοικητή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, τόσο στους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο λόγος πίσω από την απόλυση του διευθυντή είναι το γεγονός ότι η υπηρεσία του έφτασε… ενοχλητικά κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των σχέσεων που είχαν στελέχη της εκστρατείας του με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ήδη για την εν λόγω υπόθεση αποπέμφθηκε λίγο μετά το διορισμό του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, στρατηγός εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν. Και τώρα η αποπομπή του Κόμεϊ που φέρεται να ζήτησε ενίσχυση προσωπικού για να εμβαθύνει τις έρευνες για τη Ρωσία ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί δε είναι αυτοί που αναφέρουν πως το εν λόγω περιστατικό ήταν το αντίστοιχο με το σκάνδαλο Watergate για τον Τραμπ, η υπόθεση υποκλοπών των αρχηγείων του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία αποκάλυψε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων σκάνδαλο σε βάρος του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, το οποίο και οδήγησε στην αποπομπή του. Ήταν η μοναδική φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που αποπέμπεται πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με το VOX, είναι προς το παρόν άγνωστο τι θα μπορούσε να γίνει εάν αποδειχθεί όντως πως ο Τραμπ ή οι στενοί του συνεργάτες έχουν όντως στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, την αποπομπή δηλαδή του Κόμεϊ, ξεκινά μια διαφορετική ιστορία, η οποία πράγματι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις. Θα μπορούσαν να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για παρεμπόδιση Δικαιοσύνης, και αυτό είναι λόγος αποπομπής από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αμερικανού προέδρου είναι… παντού, ακόμα και εάν δεν αποδεικνύεται προς το παρόν ότι πράγματι παρεμπόδισε το FBI στις έρευνές του.

Ακόμα και παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν πως άνοιξε ο δρόμος για την αποπομπή του Τραμπ έπειτα από την απόλυση του Κόμεϊ. Η συντηρητική αρθρογράφος της Washington Post Τζένιφερ Ρούμπιν για παράδειγμα έγραψε πρόσφατα πως το Κογκρέσο δεν έχει επιλογή από το να διερευνήσει γιατί ο πρόεδρος απέλυσε τον διευθυντή του FBI.

Πήραν φωτιά τα γραφεία στοιχημάτων

Όπως ήταν φυσικό όλη αυτή η φημολογία για το μέλλον του Τραμπ προκαλεί… έντονη δραστηριότητα και στα γραφεία στοιχημάτων.

Το γραφείο Paddy Power στην Ιρλανδία για παράδειγμα δίνει πιθανότητες 60% να αποπεμφθεί ο Τραμπ, ενώ ανάλογη τάση δίνει και η Betfair. Μάλιστα ένας παίχτης στοιχημάτισε το ποσό των 100.000 λιρών στην απομάκρυνση του αμερικανού προέδρου από τη θέση του.