current views are: 9

16 Απριλίου 2021
Δημοσίευση07:47

Καβγάς Δένδια – Τσαβούσογλου: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ και ο Τουρκικός Τύπος για την κόντρα

Θέμα στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο έγινε η σφοδρή αντιπαράθεση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Δημοσίευση 07:47’

Θέμα στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο έγινε η σφοδρή αντιπαράθεση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Με τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ασχολούνται τα διεθνή πρακτορεία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις ξεκίνησαν σε κλίμα ελπίδας για προσέγγιση των δύο πλευρών, αλλά κατέληξαν σε οξείες κατηγορίες εκατέρωθεν.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν η άμβλυνση των εντάσεων για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, με τον κ. Δένδια να υποστηρίζει μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας θα λάβει ως απάντηση ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα σχόλια του Έλληνα υπουργού, συμπληρώνει το Reuters, συνάντησαν την οργίλη αντίδραση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε «απαράδεκτα», οδηγώντας τον Νίκο Δένδια να του απαντήσει πως εκπλήσσεται που ο Τούρκος ομόλογός του ανέμενε η ελληνική πλευρά να λειτουργεί «σαν να μην συμβαίνει τίποτε» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Για σύγκρουση των δύο υπουργών Εξωτερικών «σε ευρεία γκάμα ζητημάτων» κάνει λόγο και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι συνομιλίες είχαν ως στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά από ένα χρόνο αυξημένης έντασης.

«Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με συμφιλιωτικό τόνο από τον Τσαβούσογλου για τον πολύ θετικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, στην τοποθέτηση του Ν. Δένδια τέθηκε μία σειρά ζητημάτων της τουρκικής πολιτικής που ενοχλούν την Ελλάδα, από τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο έως ζητήματα της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία και το μεταναστευτικό», αναφέρει το πρακτορείο.

Συμπληρώνει δε ότι ενώ πιθανολογείτο ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, τελικώς το μόνο που ανακοινώθηκε είναι μια πρόσκληση του κ. Δένδια στον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα.

«Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπογράμμισε τη δυσκολία που υπάρχει τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το NATO, να καταλαγιάσουν τα πάθη στην ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας – Τουρκίας», σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην αντιπαράθεση για το θέμα του χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, αναφέρεται το ρωσικό RIA Novosti, που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις των δύο υπουργών.

Τι γράφουν οι Τούρκοι

Με το ζήτημα που προέκυψε χθες ασχολείται και ο τουρκικός Τύπος. Ειδικότερα, ο αρθρογράφος της Hurriyet, Ουγούρ Εργκάν δείχνει σοκαρισμένος, καθώς στο άρθρο που συνέταξε για την εφημερίδα έχει τίτλο: «Σοκαριστική στάση από τον Έλληνα υπουργό. Ήρθε για διάλογο και έκανε καβγά». Υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική γραμμή ο αρθρογράφος με «επιλεκτική μνήμη», έχει αφήσει εκτός κάθε αναφορά του Τσαβούσογλου για «τουρκική» μειονότητα, επιτιθέμενος στο “bad boy” που ήρθε έτοιμος για φασαρίες και άρχισε να επιτίθεται στον έκπληκτο Τούρκο υπουργό. Φυσικά προσπαθεί να προβληθεί η άποψη ότι αν υπήρχε κάποιος που “κέρδισε” από το χτεσινό συμβάν, αυτός είναι ο Τσαβούσογλου ο οποίος «απάντησε με θέρμη».

Η εθνικιστική Milliyet στο ίδιο κλίμα, επιλέγει να επιτεθεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν από τις “συγκλονιστικές κατηγορίες” του Νίκου Δένδια, στα οποία απάντησε “με σκληρά λόγια” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα οποία εκλήφθησαν από τα ελληνικά ΜΜΕ αντίθετα από ότι… θα έπρεπε και χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις τίτλους! Κατά την Milliyet ο “καλός” Τσαβούσογλου αποκάλεσε “φίλο” τον Δένδια και του ζήτησε να προχωρήσουν οι δύο χώρες με θετική ατζέντα, όμως ο Έλληνας υπουργός απάντησε κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το πρακτορείο Ihlas έχει αφήσει στην άκρη τους δύο πρωταγωνιστές και φιλοξενεί στη σελίδα του, μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, προσπαθώντας να σώσει την εικόνα του Τούρκου υπουργού, ψέγοντας τον Νίκο Δένδια, πως η στάση η οποία τήρησε “δεν είναι στάση διπλωμάτη”, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί το κράτος του χρησιμοποιώντας “ψέματα και μισαλλοδοξίες”.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



σχετικα αρθρα