current views are: 12

23 Μαΐου 2017
Δημοσίευση03:46

Βομβιστής αυτοκτονίας πίσω από το μακελειό στο Μάντσεστερ – 22 νεκροί, δεκάδες τραυματίες – Παιδιά τα περισσότερα θύματα

Πανηγυρίζουν στα social media οι υποστηρικτές του ISIS

Δημοσίευση 03:46’

Πανηγυρίζουν στα social media οι υποστηρικτές του ISIS

Συγκλονίζει η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 10.35 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Manchester Arena (Μάντσεστερ Αρένα) της Βρετανίας, λίγα λεπτα μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60, ενώ ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλά παιδιά.

«Είμαστε σε θέση επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι βρετανικές αρχές ταυτοποίησαν τον βομβιστή αυτοκτονίας από «κομμάτια της σορού του». Όπως αναφέρει ο Guardian, «η αστυνομία πιστεύει ότι ο άνδρας ενήργησε μόνος του», ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν αποτελούσε μέλος τρομοκρατικού δικτύου.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης:

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση του Μάντσεστερ, το περιστατικό σημειώθηκε στις 22:35 τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) και υπάρχουν επιβεβαιωμένα 22 θύματα και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι. Την ίδια ώρα, πολλά άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των θυμάτων να είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

Καλά στην υγεία της η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια».

Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ, μετά την αιματηρή έκρηξη.

Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του ISIS

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Η Evie Brewster, που ήταν στην συναυλία, αποκάλυψε ότι «Η  Ariana Grande είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο τραγούδι της και έφυγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο. Μπορούσαμε να ακούσουμε τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα. Ήταν τρομακτικό. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω παράλληλα. Όλοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Το μέρος είχε γεμίσει καπνό και μύριζε καμένο. Η έκρηξη ακούστηκε μέσα από το κτήριο».

Εξίσου συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία ενός 15χρονου κοριτσιού το οποίο περιέγραψε τα όσα έλαβαν χώρο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου , λέγοντας ότι ο κόσμος έπεσε από τα καθίσματά του προσπαθώντας να φύγει από τον χώρο. «Καθώς τρέχαμε έξω είδα αίματα ακόμα και στους τοίχους.»

Ένα 16χρονο αγόρι που βρισκόταν μαζί με δυο φίλους του στη συναυλία και καθόταν δίπλα στη σκηνή, άκουσε τις εκρήξεις λίγο πριν η συναυλία ολοκληρωθεί. «Πολλοί άνθρωποι λένε για δύο εκρήξεις, όμως όλοι ακούσαμε τρεις» δηλώνει.

«Ακούστηκε σαν πυροβολισμός. Στην αρχή πιστέψαμε πως ήταν κάποιο μπαλόνι, όμως μετά νιώσαμε τις δονήσεις και καταλάβαμε πως δεν ήταν μπαλόνι. Οι γονείς μας άκουσαν την έκρηξη, από το ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκονταν.»

Συγκλονισμένη η Μέι

«Πρόκειται για μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ συγκαλεί σήμερα το πρωί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου δήλωσε ότι η εκστρατεία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι  εν όψει των εθνικών εκλογών έχει ανασταλεί», μετέδωσε το Sky News.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκρηξη στο Μάντσεστερ ως «βαρβαρική επίθεση κατά των πιο αδύναμων στην κοινωνία – νέων ανθρώπων και μικρών παιδιών που πήγαν σε μία συναυλία». Συνέστησε επίσης στους πολίτες «να μείνουν σε εγρήγορση και να είναι ψύχραιμοι».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ.


σχετικα αρθρα