current views are: 9

24 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:47

Αδελφός του μακελάρη του Μάντσεστερ: Ήμασταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Γνωστός στις βρετανικές Αρχές ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, που έσπειρε τον θάνατο στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έχει τεθεί σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι Αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο και νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Δημοσίευση 18:47’

Γνωστός στις βρετανικές Αρχές ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, που έσπειρε τον θάνατο στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έχει τεθεί σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι Αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο και νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Σε οικογενειακή υπόθεση είχαν μετατρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες τα αδέλφια του 22χρονου μακελάρη που ββύθισε στο πένθος το Μάντσεστερ, όπως προκύπτει από την απολογία του 20χρονου αδελφού του ο οποίος συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική μια μέρα μετά την σύλληψη του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας.

Ο 20χρονος Χασάμ Αμπέντι, κατά τη διάρκεια της απολογίας του παραδέχθηκε ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες των Αρχών για διασυνδέσεις του με τον ISIS.

Η αντιτρομοκρατική, ωστόσο, συνέλαβε και τον πατέρα του 22χρονου δράστη , μετά από πάνοπλη επιχείρηση. Ο Ραμαντάν Αμπέντι σε δήλωση στον Τύπο εμφανίστηκε βέβαιος για την αθωότητα του γιου του, υποστηρίζοντάς ότι «δεν πιστεύουμε στο να σκοτώνουμε αθώους, δεν είμαστε τέτοιοι εμείς».

Όπως είπε, μίλησε με τον 22χρονο γιο του πριν από πέντε ημέρες και αυτός του είπε πως ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, και πως ακουγόταν «φυσιολογικά».

Γνωστός στις Αρχές ο 22χρονος

Γνωστός στις βρετανικές Αρχές ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, που έσπειρε τον θάνατο στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έχει τεθεί σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι Αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο και νέας τρομοκρατικής επίθεσης. 

«Φαίνεται πιθανό πως ο δράστης δεν λειτούργησε μόνος του και έτσι οι αρχές τώρα εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες του περιστατικού… ώστε να είμαστε ασφαλείς» δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.

Οι γονείς του Αμπέντι ήταν πρόσφυγες από τη Λιβύη, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους επί Καντάφι. Στη Βρετανία γεννήθηκε ο μακελάρης το 1994 και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ. Έχει δύο αδελφούς και μία αδελφή. Η οικογένεια έζησε τουλάχιστον δέκα χρόνια στην μεγαλούπολη της βόρειας Αγγλίας.

Γείτονες λένε ότι ο Αμπέντι μεγάλωσε μ’ ένα «πρόσωπο μίσους», άλλοι ότι ήταν παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και την Manchester United fan κι ότι έπαιζε επί ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια στο PS4.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Mirror, ο Αμπέντι ήταν φίλος με τον Ράφαελ Χόστεϊ, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, στρατολόγο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», μέχρι το 2016, όταν σκοτώθηκε στη Συρία από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Λέγεται ότι ήταν οικογενειακοί φίλοι κι ότι ίσως Χόστεϊ ήταν αυτός που βοήθησε τον Αμπέντι να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σε κρίσιμη κατάσταση 20 τραυματίες

Περί τους 20 άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, με τους τραυματίες να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλικά παξιμάδια, βίδες και καρφιά, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και νέοι στην πλειονότητά τους, έβγαιναν από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας.

«Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους…από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ.

«Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα