current views are: 10

25 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:12

Μάντσεστερ: Εικόνες σοκ με τον εκρηκτικό μηχανισμό – Οι κινήσεις του καμικάζι πριν από το μακελειό

Στα χέρια των αρχών ο πατέρας και οι αδελφοί του Σαλμάν Αμπέντι

Δημοσίευση 04:12’

Στα χέρια των αρχών ο πατέρας και οι αδελφοί του Σαλμάν Αμπέντι

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες του εκρηκτικού μηχανισμού που πυροδότησε ο Σαλμάν Αμπέντι στο Manchester Arena, σκοτώντας 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Εν τω μεταξύ, στα χέρια των Αρχών βρίσκονται ο μικρός αδελφός και ο πατέρας του μακελάρη, ενώ το επίπεδο ασφάλειας στη Βρετανία παραμένει στο ύψιστο επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο βομβιστής μετέφερε τα ισχυρά εκρηκτικά σε δοχείο από ελαφρύ μέταλλο και τα είχε κρυμμένα μέσα σε ένα μαύρο γιλέκο ή ένα μπλε σακίδιο, όπως αποδεικνύεται από την πρoκαταρκτική έρευνα των βρετανικών αρχών.

Ο Σαλμάν Αμπεντί, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φέρεται να κρατούσε στο αριστερό του χέρι τον πυροκροτητή.

Όπως απεικονίζουν οι φωτογραφίες που συγκέντρωσαν από τον τόπο του εγκλήματος οι New York Times, επρόκειτο για έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό, ο οποίος είχε σχεδιασθεί προσεκτικά, αν και δεν έχει διευκρινισθεί το μέγεθος ή το είδος των εκρηκτικών, που χρησιμοποιήθηκαν στον πυρήνα της βόμβας. Τα τμήματα του αυτοσχέδιο μηχανισμού φέρονται να εκτοξεύθηκαν, διαπερνώντας μεταλλικές πόρτες, ενώ άφησαν βαθιές εκδορές στους πλίνθινους τοίχους. Το φωτογραφικό υλικό των New York Times δείχνει παξιμάδια και βίδες, που διασκορπίστηκαν μετά την έκρηξη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επισκόπηση των σημείων που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα στο «Manchester Arena» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ισχυρό, υψηλής ταχύτητας υλικό στο εσωτερικό της βόμβας. Οι New York Times αναφέρουν ότι  τα περισσότερα θύματα βρίσκονταν σε κυκλική φορά γύρω από τον βομβιστή, Σαλμάν Αμπέντι.

Οι βρετανικές αρχές σημείωσαν ότι βρέθηκαν, επίσης μία μπαταρία Yuasa των 12 βολτ και μία μπαταρία μολύβδου.

Οι κινήσεις του βομβιστή πριν από το μακελειό

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν συναυλία της Αριάνα Γκράντε, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ.τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Συνέλαβαν τον πατέρα και τον αδερφό του μακελάρη

Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται ο μικρός αδελφός και ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι. Πατέρας και γιος  συνελήφθησαν στη Τρίπολη της Λιβύης, σε μια προσπάθεια των Αρχών να διαλευκάνουν την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena.

Σε ότι αφορά τον Χασάμ Αμπέντι συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία όπου ανακρίθηκε ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS. Υπενθυμίζεται στο σημειό αυτό ότι χθες, Τρίτη συνελήφθη και ο 23χρονος μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας, Ισμαΐλ.

Μάλιστα, όπως είπε ο 20χρονος Χασάμ Αμπέντι, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές υποψίες των Αρχών για διασυνδέσεις του με τον ISIS.

Παράλληλα, η αντιτρομοκρατική συνέλαβε και τον πατέρα του 22χρονου δράστη, μετά από πάνοπλη επιχείρηση. Ο Ραμαντάν Αμπέντι σε δήλωση του στον Τύπο εμφανίστηκε βέβαιος για την αθωότητα του γιου του, υποστηρίζοντάς ότι «δεν πιστεύουμε στο να σκοτώνουμε αθώους, δεν είμαστε τέτοιοι εμείς».

Όπως είπε, μίλησε με τον 22χρονο γιο του πριν από πέντε ημέρες και αυτός του είπε πως ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, και πως ακουγόταν «φυσιολογικά».

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος.

Συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση και έβδομο άτομο σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Manchester Arena, μετά από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία.

“Ως τώρα, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση”, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Προηγήθηκε την Τετάρτη η σύλληψη μιας γυναίκας, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Συνελήφθη από οπλισμένους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι εισέβαλαν αργά το βράδυ στο διαμέρισμά της στο Μπλάκλει, του βόρειου Μάντσεστερ. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό σήμερα η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη.


σχετικα αρθρα