current views are: 15

6 Μαΐου 2021
Δημοσίευση11:42

Σκηνικό έντασης στη Μάγχη: Δείτε τη στιγμή που γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος (Βίντεο)

Ένταση στη Μάγχη με βρετανικά πολεμικά και Γάλλους ψαράδες. Κλιμακώνεται διαμάχη για τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στα Στενά.

Δημοσίευση 11:42’

Ένταση στη Μάγχη με βρετανικά πολεμικά και Γάλλους ψαράδες. Κλιμακώνεται διαμάχη για τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στα Στενά.

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» γύρω από τα ύδατα του Τζέρσεϊ, του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, καθώς Γάλλοι ψαράδες διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται μετά το Brexit.

Σήμερα το πρωί, υπό την επιτήρηση δύο πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, δεκάδες γαλλικά αλιευτικά κατέπλευσαν μπροστά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τζέρσεϊ, για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς.

Χαρακτηριστικό της «έκρυθμης κατάστασης» που επικρατεί έξω από το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ είναι ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φαίνεται μία 10μετρη γαλλική τράτα να πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος.

Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες Γάλλους «εισβολείς».

Από 50 έως 70 αλιευτικά πλέουν από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) μπροστά από το λιμάνι Σεντ-Ελιέ, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε επιβιβασθεί τη νύκτα σε ένα νορμανδικό αλιευτικό. Νωρίς το πρωί άναψαν μερικά καπνογόνα..

Λίγα μίλια από εκεί, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, τα HMS Severn και HMS Tamar, αναπτύχθηκαν για να «επιτηρούν την κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο που ελήφθη σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ».

Αυτοί οι βρετανικοί «ελιγμοί» «δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη εστάλησαν στην περιοχή, σύμφωνα με τις γαλλικές ναυτιλιακές αρχές.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, πως η Γαλλία επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϊ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Γαλλία εκτιμά ότι η κατάσταση στο Τζέρσεϊ είναι ήρεμη, πρόσθεσε όμως ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Βρετανία στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων επιδείνωσε τις εντάσεις.

Λίγο αργότερα, αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ συμφώνησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των γάλλων αλιέων, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ. «Συνάντηση σήμερα το πρωί με επικεφαλής των γάλλων αλιέων για να ακούσουμε τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων Ίαν Γκορστ σε δήλωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ.

Οι Γάλλοι αλιείς αναχώρησαν μέσα στη νύκτα από τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης. «Είναι απίστευτο ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλον αυτό τον κόσμο», δήλωσε ικανοποιημένος ο Καμίγ Λεκιρέιγ, που έφτασε από το Καρτερέ της Μάγχης, και έκανε λόγο για «τουλάχιστον 70 σκάφη», μια δεκαπενταριά από τα οποία από τη Βρετάνη.

«Ένα φορτηγό, το Commodore Goodwill θέλει να βγει και όλοι μοιάζουν αποφασισμένοι να το εμποδίσουν να βγει», περιέγραψε.

«Δεν κάνουμε αποκλεισμό. Είμαστε όλοι έξω από το λιμάνι», διευκρίνισε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, αλιέας από την Γκρανβίλ (Μάγχη). «Όμως ο λιμενάρχης του Τζέρσεϊ δεν θέλει να αφήσει το φορτηγό να βγει, αν υπάρχει κόσμος. Θέλει να φύγουν όλοι».

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, «η κατάσταση είναι συνολικά πολύ ήρεμη». «Οι οδηγίες να μην μπλοκαριστεί το εσωτερικό του λιμανιού ακολουθούνται» προς το παρόν από τους γάλλους ψαράδες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας Ντιμίτρι Ρογκόφ είχε διαβεβαιώσει πως δεν επρόκειτο να αποκλειστεί το Σεντ-Ελιέ. «Δεν υπάρχει ζήτημα να περάσουμε στην επίθεση (…) Ο στόχος είναι να φανούμε, να κάνουμε φανερό ότι οι αλιείς είναι αποφασισμένοι, να στηρίξουμε αυτό που έχει ζητηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τις «αρκετά σθεναρές» δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν.

Προχθές, Τρίτη, η Ζιραρντέν είχε δηλώσει πως η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφύγει σε «μέτρα αντιποίνων», αν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ενώπιον του κοινοβουλίου υπαινίχθηκε πως θα υπάρξουν ενδεχομένως συνέπειες στη «μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο» το οποίο τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο με 41 γαλλικά πλοία, από τα 344 που είχαν υποβάλει αίτηση, στα οποία επιτρέπεται να ψασρεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ, όμως αυτός ο κατάλογος συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε συζητηθεί από πριν και δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτές» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.


σχετικα αρθρα