current views are: 7

15 Μαΐου 2021
Δημοσίευση05:15

Πειρασμός για τον Ερντογάν οι κρίσεις στη Γάζα – Πώς επιχειρεί να γίνει ο ηγέτης των σουνιτών μουσουλμάνων

Ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να βγει ως υπερασπιστής των παλαιστινίων και έτσι, κάθε φορά οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα πηγαίνουν αρκετά βήματα πίσω.

Δημοσίευση 05:15’

Ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να βγει ως υπερασπιστής των παλαιστινίων και έτσι, κάθε φορά οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα πηγαίνουν αρκετά βήματα πίσω.

Παγωμένος ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις βιαιοπραγίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους που μαίνονται από την αρχή της εβδομάδας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση έτσι ώστε να φανεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και με την οποία επικοινώνησε το Newpost, η προσπάθεια αυτή του Ερντογάν είναι συστηματική και φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει επενδύσει σε αυτό το ζήτημα αποδεχόμενος το κόστος που έχει η ρήξη με το Ισραήλ εδώ και περίπου δέκα χρόνια, θεωρώντας ότι μπορούσε να το αντισταθμίσει και να κερδίσει πολύ περισσότερα προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον ηγέτη των Σουνιτών μουσουλμάνων και υπερασπιστή των Παλαιστινίων.

Όπως δείχνουν οι κινήσεις του, αυτό προσπαθεί να το «πουλήσει» και στο εσωτερικό με τα αποτελέσματα να γίνονται αποδεκτά, καθώς οι Τούρκοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν την στήριξή τους προς τους Παλαιστινίους.

Πάντως, έξω από τα σύνορα της Τουρκίας η προσπάθεια φαίνεται πως έχει αποτύχει, καθώς έχουν αντιδράσει όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Σαουδάραβες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν τον Ερντογάν να εμφανίζεται ως ο ηγέτης των Σουνιτών μουσουλμάνων.

Αναφορικά με τις σχέσης Τουρκίας και Ισραήλ φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια πολύ προσεκτική από την πλευρά του Ερντογάν έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, υπάρχει ενδιαφέρον και των δύο πλευρών. Η συνεργασία Ισραήλ Τουρκίας προχωρά επωφελώς και για τις δύο πλευρές, ενώ στο πολιτικό κομμάτι φαίνεται πως στο μυαλό των Ισραηλινών υπάρχει η καχυποψία έναντι της Τουρκίας. Επίσης η όποια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων από την πλευρά της Τουρκίας θα καταρρέει κάθε φορά που θα έχουμε μία κρίση στη Γάζα.

Σύμφωνα με την πηγή που έχει γνώση στο θέμα, όλα δείχνουν πως οι περιοδικές κρίσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει μία ουσιαστική πρόοδος στο παλαιστινιακό και κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να βγει ως υπερασπιστής των παλαιστινίων και έτσι, κάθε φορά οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα πηγαίνουν αρκετά βήματα πίσω.

«Η Τουρκία έχει εμπλοκή στο Παλαιστινιακό»

Εξάλλου την ένταση στη μέση ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σχολίασε ο διεθνολόγος Τριαντάφυλλος Καρατράντος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν τον ξαφνιάζει για το νέο κύκλο έντασης και βίας που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή.

«Από την μια δεν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες να υπάρξει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης σε κατεύθυνση λύσης έχουμε μια υποβόσκουσα κατάσταση έντασης η οποία ξεσπά – βρισκόμαστε σε ένα κύκλο βίας ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος και έχουμε και τα τρίτα μέρη δηλαδή είτε είναι οργανώσεις είτε τρίτα κράτη στην περιοχή με ένα πολύ κακό ρόλο όπως αυτόν της Τουρκίας που δεν βοηθά να καταλαγιάσει η ένταση αντιθέτως έχει μια πολύ σκληρή ρητορική εναντίον του Ισραήλ» αναφέρει ο κ. Καρατράντος.  

Υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τα γεγονότα

«Εδώ υπάρχουν τρία στοιχεία τα οποία ήδη τα γνωρίζουμε και έχουν να κάνουν με τις δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων.

  1. Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια έχει επενδύσει στο κομμάτι να είναι αυτή το κράτος το οποίο εκπροσωπεί τη φωνή του Αραβικού και του Μουσουλμανικού κόσμου.
  2. Η Τουρκία έχει εμπλοκή στο Παλαιστινιακό, είναι ένα βασικό όχημα το οποίο έχει να κάνει με την προσπάθεια εκπροσώπησης των μουσουλμάνων – Μετά είναι οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ καθεστώτος Ερντογάν και Χαμάς
  3. Η κακή σχέση της Τουρκίας με το κράτος του Ισραήλ, από την εποχή του Μαρμαρά.

Η στάση της Τουρκίας δυσχεραίνει τη σχέση σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν βοηθά να πέσουν οι τόνοι. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τον τρόπο που η Τουρκία κινείται σε διάφορες συγκρούσεις, από τη Λιβύη μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία είτε με φανερή εμπλοκή είτε με κάποιους μισθοφόρους», τονίζει.


σχετικα αρθρα