current views are: 17

15 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση04:37

Τουρισμός – Στον «αέρα» και ο Ιούλιος: Παρατάθηκε το lockdown στη Βρετανία, νέες ακυρώσεις πακέτων από την TUI

Αβεβαιότητα και για τον Ιούλιο. Η TUI ακυρώνει και άλλες πτήσεις προς Ελλάδα, παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία.

Δημοσίευση 04:37’

Αβεβαιότητα και για τον Ιούλιο. Η TUI ακυρώνει και άλλες πτήσεις προς Ελλάδα, παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία.

Με αβεβαιότητα κοιτούν πλέον και τον Ιούλιο οι επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς οι απανωτές «εξαιρέσεις» από τη Βρετανία, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αναβολή της άρσης του lockdown για τις 19 Ιουλίου, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η χώρα μας.

Οι διαρκείς περιορισμοί της βρετανικής κυβέρνησης οδήγησαν νωρίτερα χθες, την TUI UK, που παρέχει υπηρεσίες σε Βρετανούς πολίτες, να ανακοινώσει πως παγώνει τις πωλήσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων έως και τις 11 Ιουλίου στη Βρετανία εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα διεθνή ταξίδια.

Από τις ακυρώσεις του βρετανικού τουριστικού γραφείου επηρεάζονται και ελληνικοί προορισμοί και ειδικότερα Ζάκυνθος (πάγωμα έως τις 28 Ιουνίου) και Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Θεσσαλονίκη (πάγωμα έως τις 4 Ιουλίου).

Η βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς καλύπτει το 40% των εσόδων. Είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη γερμανική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετάνιας να περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, τη στιγμή που αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων και ανέβαλε την άρση του lockdown για τις 19 Ιουλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μία σειρά από χώρες που περίμεναν τους Βρετανούς τουρίστες να τονώσουν την οικονομία τους.

Κυβερνητικές ανησυχίες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη είχε κληθεί να σχολιάσει στις 5 Ιουνίου τη βρετανική απόφαση, να μην εντάξει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, και δεν έκρυψε την ανησυχία της.

«Είναι μια συντηρητική, μια σκληρή απόφαση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους Βρετανούς», είχε σχολιάσει και «μετέθεσε» το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στον Ιούλιο.

Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Τζόνσον

Το ενδεχόμενο να χαθεί και ο Ιούλιος για την τουριστική περίοδο είναι ορατό, και δεν είναι τυχαία η προσέγγιση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τυπική επανεκκίνηση»

Η Βρετανία αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού, και η απόφαση για παράταση του lockdown στενεύει κι άλλο τα όρια για τους επαγγελματίες του κλάδου, που μιλούν για τυπική έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ενδεικτικό είναι ότι σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σημειώνει πως «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».


σχετικα αρθρα