ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ για Ερντογάν: «Πισωγύρισμα» οι θέσεις του για την Κύπρο

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2021, 09:55
Μέρκελ για Ερντογάν: «Πισωγύρισμα» οι θέσεις του για την Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp

Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τη μεσολάβησή της στην ελληνο-τουρκική κρίση που προκάλεσαν οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως πισωγύρισμα χαρακτήρισε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του τούρκου προέδρου για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στους γερμανούς κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, η Μέρκελ απάντησε ότι «ο τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τη μεσολάβησή της στην ελληνο-τουρκική κρίση που προκάλεσαν οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, η καγκελάριος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Βασική μου θέση ήταν πάντα, να μη μιλώ για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν πισωγυρίσματα, υπάρχουν βήματα προόδου. Φτάσαμε ευτυχώς στο σημείο, να επαναληφθούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου. Καταβάλαμε πάντα προσπάθειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια συνομιλιών. Και στο κομμάτι Ελλάδας - Τουρκίας επιτεύχθηκαν κάποια μικρότερα βήματα προόδου».

Αμέσως μετά, η Ανγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Αυτό δυσχεραίνεται – με το βλέμμα στην Κύπρο – από το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Και εδώ πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε, ώστε τις νέες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, με βαθιά ανάσα, διότι είναι μια σκληρή υπόθεση, να τις οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Ηταν σίγουρα ένα πισωγύρισμα. Αλλά τέτοια πισωγυρίσματα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr