current views are: 11

11 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:08

Γαλλικές εκλογές: Συντριπτική και αυτοδύναμη νίκη του Μακρόν – Κατάρρευση για Λε Πεν

Τα τελικά αποτελέσματα

Δημοσίευση 18:08’

Τα τελικά αποτελέσματα

Η αποχή και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν οι μεγάλοι νικητές του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Οι κουρασμένοι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στην κάλπη (ξεπέρασε το 50% η αποχή) ήταν ένας από τους λόγους που το νεοσύστατο κόμμα του προέδρου της Γαλλίας έλαβε ποσοστό άνω του 30% των ψήφων. 

Συγκεκριμένα τα τελικά αποτελέσμα ανέδειξαν πρώτο το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM με 32,32%. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση — μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού οι συντηρητικοί του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Άνετα στο δεύτερο γύρο οι υπουργοί 

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν προκρίνονται άνετα στο δεύτερο γύρο, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Μαρίν Λε Πεν, στην πρώτη της αντίδραση ανέφερε πως η χαμηλή συμμετοχή ήταν καταστροφική. Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση σε «πατριωτικούς» ψηφοφόρους να δώσουν το παρών μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη γαλλική Βουλή.

«Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (…) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο, υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής των «Ρεπουμπλικάνων», Φρανσουά Μπαρουέν.

«Απόψε όλα δείχνουν πως η απόλυτη πλειοψηφία έχει πλέον επιτευχθεί για το La Republiqe En Marche. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ο γύρος της ενίσχυσης (αυτής της πλειοψηφίας) ή του πλουραλισμού», υπογράμμισε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος είναι ο ίδιος υποψήφιος στο Παρίσι. «Η ομοφωνία είναι το χώμα που τρέφει την τύφλωση και η μαγιά των εντάσεων», προειδοποίησε μια εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο. «Αν αυτή η απόλυτη πλειοψηφία ενισχυθεί και άλλο, θα είναι σχεδόν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση και θα έχουμε συνεπώς μια Εθνοσυνέλευση χωρίς αληθινή εξουσία ελέγχου, χωρίς δημοκρατική συζήτηση αντάξια αυτού του ονόματος», συνέχισε ο πρώτος γραμματέας του PS, ο οποίος σημειωτέον δεν εκλέχθηκε.

Και ο Ζαν Λουκ Μελανσόν στάθηκε στην υψηλή αποχή. «Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας», τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».


σχετικα αρθρα