current views are: 10

12 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:22

Συντριπτική νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche του Εμμανουέλ Μακρόν και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν και με άνεση την πρώτη θέση

Δημοσίευση 05:22’

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche του Εμμανουέλ Μακρόν και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν και με άνεση την πρώτη θέση

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche του Εμμανουέλ Μακρόν και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν και με άνεση την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Έτσι, ο σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καθώς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αντίθετα, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο.

Η  πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. «Τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον Emmanuel Macron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

 


σχετικα αρθρα