current views are: 14

14 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση22:31

Το Εrasmus έγινε… 30 χρονών!

Είναι μία επιτυχία που φάνταζε αβέβαιη μόλις πριν από πέντε χρόνια, όταν το Erasmus εμφάνισε ξαφνικά ένα χρηματοδοτικό κενό 90 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύφθηκε μόλις την τελευταία στιγμή. 

Δημοσίευση 22:31’

Είναι μία επιτυχία που φάνταζε αβέβαιη μόλις πριν από πέντε χρόνια, όταν το Erasmus εμφάνισε ξαφνικά ένα χρηματοδοτικό κενό 90 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύφθηκε μόλις την τελευταία στιγμή. 

Είναι μία επιτυχία που φάνταζε αβέβαιη μόλις πριν από πέντε χρόνια, όταν το Erasmus εμφάνισε ξαφνικά ένα χρηματοδοτικό κενό 90 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύφθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.

Ακόμα και οι ευρω-σκεπτικιστές δίστασαν την εποχή να θυσιάσουν ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το Εράσμους είχε ξεκινήσει το 1987, αρχικά με ανταλλαγές φοιτητών και σπουδαστών, ενώ στη συνέχεια άρχισαν οι ανταλλαγές ερευνητών, καθηγητών ή και εθελοντών.

Φοιτητές και ερευνητές από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στα σημερινά προγράμματα ανταλλαγών συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε μία λιτή τελετή. Κάποιοι από αυτούς παρέλαβαν συμβολικά βραβεία για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Το «παρών» έδωσε βέβαια η Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στο Εrasmus από το 1987, καθώς και η Κύπρος.

«Φάρμακο» για τον λαϊκισμό

Μιλώντας στην πανηγυρική σύνοδο της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το σημερινό, πληρέστερο και μετεξελιγμένο «Εράσμους Πλας» είναι ουσιαστικά ένα αντίδοτο σε «εθνικιστικές και λαϊκιστικές ορέξεις».

Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ευρωβουλευτές καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο που έθεσε την Τρίτη η Επιτροπή Πολιτισμού του Κοινοβουλίου: να υπερδιπλασιαστούν, μετά το σημερινό χρηματοδοτικό πλαίσιο που διαρκεί μέχρι το 2020, τα κονδύλια για τις ανταλλαγές, από τα 14,7 στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ…

 


σχετικα αρθρα