ΔΙΕΘΝΗ

Πύρινος «εφιάλτης» στο Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Οι φονικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2017, 07:33 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2017, 08:34
Πύρινος «εφιάλτης» στο Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί – Οι φονικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα σε 24ώροφο ουρανοξύστη στο δυτικό Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν μεταφερθεί 78 τραυματίες στα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει ακόμα άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων μέσα στο κτήριο.

Στο κτήριο υπάρχουν κυρίως κατοικίες και το ότι η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ, αυξάνει τους φόβους για μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων. Ωστόσο, όπως λέγεται, το ότι είναι περίοδος Ραμαζανίου, γλίτωσε πολλούς που εκείνη την ώρα ήταν ξύπνιοι.

Οι «φονικές» παραλείψεις

Τα έγγραφα της ανακαίνισης όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η δημοτική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση "ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια" του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Είχαν προειδοποιήσει οι ένοικοι

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ομάδα ενοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

 «Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr