current views are: 11

16 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση15:33

Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της ενοποίησης της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Δημοσίευση 15:33’

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ

Ο Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 συναπτά έτη, από το 1982 έως και το 1996, όντας ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2002.  Κατά τη διάρκεια της θητείας του, και μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, υπέγραψε τη συμφωνία για την ενοποίηση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας. Το σχέδιο για την ενοποίηση επέβλεψε και υλοποίησε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, θεωρείται η συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν για την εισαγωγή του ευρώ. 

Ο Κολ, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild απεβίωσε στο σπίτι του στο Λούντβιγκσγκαφεν, στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας

Η πολιτική σταδιοδρομία μέχρι να γίνει καγκελάριος

Ο Κολ έγινε μέλος του CDU το 1947, ενώ την περίοδο από το 1959 μέχρι το 1976 διετέλεσε μέλος της Βουλής του Παλατινάτου της Ρηνανίας. Από το 1960 ως το 1967 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Συμβούλιο της Λουντβιχσχάφεν. Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του Παλατινάτου της Ρηνανίας.

Από το 1964 είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από το 1966 ως το 1973 χρημάτισε πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1969 ως το 1973 διατέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Από το 1969 ως το 1976 διατέλεσε Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας.

Από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας. 

Η σχέση του με τη Μέρκελ

Με τη νυν καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Κολ είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Στην αρχή της πολιτικής πορείας της Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος την είχε υπό την προστασία του, αποκαλώντας τη μάλιστα ως «κορίτσι».

Η σχέση των δύο ωστόσο επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο Κολ ενεπλάκη αποκαλύφθηκε ότι το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση δωρεών με άγνωστη προέλευσης. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ με μια παρέμβασή της – η ακόμη μνημονεύεται από τους Γερμανούς– στη γνωστή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ζήτησε ριζική αλλαγή στην ηγεσία του CDU, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του Κολ. 

Οι ημερομηνίες – σταθμοί της πορείας του

3 Απριλίου 1930: Γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν (νοτιοδυτική Γερμανία) σε μια οικογένεια συντηρητικών καθολικών.

1959: Έπειτα από σπουδές στην ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες, εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας- Παλατινάτου, με το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στους κόλπους του οποίου εντάχθηκε πρακτικά από την ίδρυσή του, μετά τον πόλεμο.

12 Ιουνίου του 1973: Σε συνέδριο στη Βόννη, ο Κολ εκλέγεται αρχηγός του CDU.

1η Οκτωβρίου του 1982: Εκλέγεται 6ος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έπειτα από πρόταση μομφής στη Μπούντεσταγκ κατά του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Ο Κολ θα επανεκλεγεί το 1983, 1987, 1990 και 1994 κι είναι ο μακροβιότερος καγκελάριος στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

22 Σεπτεμβρίου 1984: Ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν επισκέπτονται το Βερντέν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, με αφορμή την 70η επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1986: Υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία προώθησαν με σθένος ο Κολ και ο Μιτεράν, μαζί με τον Ζακ Ντελόρ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

9 Νοεμβρίου 1989: Πτώση του Τείχους του Βερολίνου

28 Νοεμβρίου 1989: Ο καγκελάριος παρουσιάζει ένα σχέδιο 10 σημείων για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

3 Οκτωβρίου 1990: η χώρα που παρέμενε διχασμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώνεται και ο Κολ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος αυτής της νέας Γερμανίας έπειτα από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν τον Δεκέμβριο.

7 Φεβρουαρίου 1992: Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

27 Σεπτεμβρίου 1998: Αποτυχία στις βουλευτικές εκλογές. Ο Κολ αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία και αποχωρεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

Νοέμβριος 1999: Ξεσπά το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του CDU.

16 Ιουνίου 2017: Θάνατος του Χέλμουτ Κολ στο Λουντβιχσχάφεν.


σχετικα αρθρα