current views are: 7

16 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:22

Ηγέτες ανά τον πλανήτη αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ

Θλίψη στον διεθνή πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Δημοσίευση 18:22’

Θλίψη στον διεθνή πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Θλίψη στον διεθνή πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ο Χέλμουτ Κολ υπήρξε ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 συναπτά έτη, από το 1982 έως και το 1996, όντας ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τηλεγράφημα στη γερμανική υπηρεσία σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιμη συμβολή του στην ενίσχυση της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χέλμουτ Κολ, «άλλαξε την ζωή (της) με καθοριστικό τρόπο», λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας.

Ο Κολ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998, ήταν «μια ευκαιρία για εμάς, τους Γερμανούς», επισήμανε επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, σε δηλώσεις της από τη Ρώμη.

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα κατά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή» εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ανατολική Γερμανία προτού ενταχθεί στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του Κολ την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου την 9η Νοεμβρίου του 1989.

«Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ».

«Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)» υπογράμμισε η Μέρκελ.

«Χάνουμε ένα πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζοντας τον Χέλμουτ Κολ ως «αρχιτέκτονα της ενωμένης Γερμανίας» και της γαλλογερμανικής φιλίας».

«Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Την λύπη του για την απώλεια του πρώην καγκελάριου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για τον Χέλμουτ Κολ και δηλώνοντας ότι υπήρξε “η ίδια η ουσία της Ευρώπης”

“Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ” έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στοTwitter.

Φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ απέτισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

«Με ειλικρινή λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του πρώην Καγκελαρίου Helmut Kohl. Ο εκλιπών υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος και εμβληματική διεθνής προσωπικότητα, που διετέλεσε ο μακροβιότερος Καγκελάριος στην ιστορία της Χώρας του, υπηρετώντας την με υποδειγματική συνέπεια και επιτυχία από αυτή την θέση επί δεκαέξι χρόνια. O Helmut Kohl θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης της γερμανικής επανένωσης το 1990, την οποία ενέταξε με διορατικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχοντας, ως μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής, πλήρη επίγνωση του κοινού ευρωπαϊκού πεπρωμένου» ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζωντας την λύπη του για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«O Χέλμουτ Κολ, υπήρξε ένας ηγέτης με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας.

Ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο γερμανικό λαό» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

 «Ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.

«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή.

Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας.

Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του.

Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.


σχετικα αρθρα