ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός - Εμβόλιο Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο - «Ναι» στην τρίτη δόση

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2021, 18:56
Κορωνοϊός - Εμβόλιο Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο - «Ναι» στην τρίτη δόση
Facebook Twitter Whatsapp

Η Pfizer αναφέρει ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής.

Μειωμένη αποτελεσματικότητα έχει με την πάροδο του χρόνου το mRNA εμβόλιο της Pfizer ενάντια στον νέο κορωνοϊό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ισραήλ που υπέβαλε η φαρμακοβιομηχανία στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Παράλληλα, σύμφωνα με την Pfizer μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων μεταλλάξεων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον FDA, σε μια περίοδο που δέχεται πίεση από την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό από 16 ετών και άνω από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

«Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα» ανέφερε η Pfizer στην παρουσίασή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του FDA.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν στην παρουσίαση οι ερευνητές της Pfizer.

«Πράσινο φως» στην τρίτη δόση

Επιπλέον, η Pfizer αναφέρει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%, ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση.

Τα δεδομένα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δείχνουν ότι η τρίτη δόση «έχει προφίλ αντιδραστικότητας παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και αποκαθιστά τα υψηλά επίπεδα προστασίας», αναφέρει η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα αντλήθηκαν την περίοδο από 1 Ιουλίου έως τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα είχε ήδη καταστεί κυρίαρχη.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία ζητά «αδειοδότηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της που θα χορηγηθεί 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα άνω των 16 ετών».

Η Pfizer απαντά στις επικρίσεις

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer Φίλιπ Ντόρμιτζερ απέρριψε τις επικρίσεις ότι η εταιρεία προωθεί σε υπερβολικό βαθμό τη διάθεση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, ενώ αρνήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά μολύνσεων μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων.

 Μιλώντας στους Financial Times, ο Ντόρμιτζερ υπερασπίστηκε την εταιρεία απέναντι σε ισχυρισμούς ότι ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αρχές για τη διάθεση των τρίτων δόσεων του εμβολίου της, προτού υπάρξει επιστημονική συναίνεση σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητά τους.

«Η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το εργαλείο που θα χρειαστεί για το πρόβλημα που έρχεται», τόνισε. «Εάν περιμέναμε μέχρι να υπάρξουν εκτεταμένες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης πλήρως εμβολιασμένων, θα ήταν ήδη πάρα πολύ αργά», πρόσθεσε. 

 «Η έγκαιρη δράση και η διασφάλιση πως η λύση υπάρχει πριν να έρθει μια κρίση, είναι σημαντική – πιστεύω πως αυτό είναι το σωστό», είπε, σημειώνοντας ότι «η απόφαση για την αξιοποίηση των λύσεων» ήταν των αρμόδιων αρχών και όχι της Pfizer. 

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από κάποιους επιστήμονες και αξιωματούχους στον τομέα της παγκόσμιας Υγείας, επειδή παροτρύνει τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προγράμματα εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, ο οποίος εστιάζει στο να διασφαλίσει πως οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εμβολιαστούν – ανέφερε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα «δεν αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζονται οι τρίτες δόσεις».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr