current views are: 14

19 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση05:13

«Ψυχρό Πόλεμο» φέρνει η AUKUS: Πώς οι ΗΠΑ χτυπούν την «πίσω πόρτα» της Κίνας – Ευρωπαϊκή «οργή» και απάντηση της Γαλλίας

Η τελευταία εξέλιξη με το AUKUS, αναμένεται να οδηγήσει σε μία σειρά ανακατατάξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Δημοσίευση 05:13’

Η τελευταία εξέλιξη με το AUKUS, αναμένεται να οδηγήσει σε μία σειρά ανακατατάξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να σχηματίσει τη νέα τριμερή συμμαχία ασφαλείας (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχει ήδη εξοργίσει τη Γαλλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αξιωματούχους και των δύο πλευρών να αισθάνονται «παραμελημένοι» και να βλέπουν την κίνηση αυτή ως επιστροφή στην εποχή του Τραμπ.

Η ευρωπαϊκή «οργή»

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών, φαίνεται ότι οδήγησε την «καλοκαιρινή αγάπη» μεταξύ Μπάιντεν και Ευρώπης, σε ένα απότομο τέλος. Όπως τονίζουν αναλυτές, το AUKUS, το οποίο αποκλείει τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απλώς το τελευταίο από μια σειρά βημάτων, όπως στο Αφγανιστάν και στην ανατολική Ασία, που έχουν αιφνιδιάσει τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το AP, μετά τη διασφάλιση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «η Αμερική επέστρεψε», ο Μπάιντεν έχει αποξενώσει πολλούς συμμάχους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, μάλιστα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία AUKUS ως «μαχαιριά στην πλάτη», ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επεσήμανε ότι δεν είχε ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης.

Οπως επιβεβαίωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ, η Ε.Ε. δεν ήταν ενήμερη για την πρωτοβουλία των τριών χωρών, που ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα αναχαίτισης της επιρροής της Κίνας στον Ινδοειρηνικό, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευτυχής που η τριμερής συμμαχία ανακοινώθηκε παραμονές της παρουσίασης της στρατηγικής της Ε.Ε. για την περιοχή.

Γενική αίσθηση ανησυχίας

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από την πανδημία, οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων είναι τεταμένες και η ξαφνική άφιξη της νέας συμφωνίας ασφάλειας, προσθέτει απλώς στη γενική αίσθηση ανησυχίας διεθνώς.

Η σχέση μεταξύ Αμερικής και Κίνας, η οποία είχε ήδη επιδεινωθεί υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, δεν βελτιώθηκε υπό τον Τζο Μπάιντεν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανησυχητικών δεδομένων τα νέα δορυφορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Κίνα κατασκευάζει 100 με 200 ​​σιλό για μια νέα γενιά πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Ταυτόχρονα, οι όποιες σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα ολοένα και σβήνουν, με την Πιόνγκγιανγκ και τη Σεούλ να πραγματοποιούν πυραυλικές δοκιμές με σκοπό να εκφοβίσουν η μία την άλλη.

Και, φυσικά, ο Μπάιντεν έδωσε την τελική εντολή για την «καταστροφική», όπως χαρακτηρίστηκε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 

Οι ΗΠΑ χτυπούν την «πίσω πόρτα» της Κίνας

Η τελευταία εξέλιξη με το AUKUS, αναμένεται να οδηγήσει σε μία σειρά ανακατατάξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόθεση για τη δημιουργία του AUKUS υπερβαίνει κατά πολύ τα πυρηνικά υποβρύχια και την Αυστραλία. Αποτελεί ένα ουσιαστικό δομικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την Κίνα από το να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια αναθεώρηση της στάσης της για τη στρατιωτική παρουσία διεθνώς τον Φεβρουάριο, με στόχο να καθορίσει ποιες αλλαγές χρειάζονται στην παρουσία, τους πόρους και τις στρατηγικές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του AUKUS μπορεί να είναι τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Το σοκ από την απώλεια του γιγαντιαίου συμβολαίου με την Αυστραλία προκάλεσε, ωστόσο, κι άλλες κινήσεις εκ μέρους της Γαλλίας. Ο Κλεμέντε Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, αναρωτήθηκε σήμερα γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα