ΔΙΕΘΝΗ

AUKUS: Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ – Αντεπίθεση μέσω Αφγανιστάν επιδιώκει η Κίνα

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2021, 07:54
AUKUS: Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ – Αντεπίθεση μέσω Αφγανιστάν επιδιώκει η Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς τη γνώμη της Ευρώπης οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν σε μία σημαντική κίνηση ανατρέποντας τη γεωπολιτική σκακιέρα. Πώς αντιδρά η Κίνα.

Χωρίς τη γνώμη της Ευρώπης οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν σε μία σημαντική κίνηση ανατρέποντας τη γεωπολιτική σκακιέρα. Πρόκειται για τη σύναψη της τριμερούς στρατιωτικής-αμυντικής συμφωνίας AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Η AUKUS έχει ως στόχο να αλλάξει τις ισορροπίες και να «χτυπήσει» την Κίνα, ωστόσο το Πεκίνο προσδοκά να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε έπειτα από την αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.

AUKUS: Μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ

Η ΕΕ αναζητά δυναμικούς τρόπους για να ανακάμψει στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, καθώς το κύρος της τρώθηκε εν πολλοίς και από την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Είναι κοινό μυστικό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ελλείψει στρατού και - ουσιαστικά - ενιαίας αμυντικής πολιτικής, βλέπει να περιθωριοποιείται ακόμη και στη «γειτονιά» της, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν.

Η αγνόηση της μόνης ευρωπαϊκής χώρας, της Γαλλίας, που διατηρεί συμφέροντα στον Ινδοειρηνικό, από τον αγγλοσαξωνικό άξονα ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας με την συμφωνία AUKUS που έφερε νέα δεδομένα στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, δίνει τώρα ώθηση στα σχέδια ανάκτησης της αυτονομίας της ΕΕ.

Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, έχει ιδιαίτερη σημασία η προ ημερών δήλωση από την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πως «η ΕΕ πρέπει να πάρει διδάγματα και να αποκτήσει την πολιτική βούληση να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική δύναμη για να επεκταθεί σε μελλοντικές κρίσεις».

Στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας υπάρξει Ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας από το 2013 ως το 2019, τόνισε πως υπάρχουν ανησυχητικά ερωτήματα, με αφορμή την αποχώρηση της αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την επακόλουθη κατάρρευση της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γάνι.

«Μπορεί να έχει κανείς τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο αλλά αν δεν είναι έτοιμος να τις χρησιμοποιήσει, ποια είναι η χρήση τους; Αυτό που μας κρατούσε πίσω μέχρι τώρα δεν είναι απλώς μια έλλειψη δυναμικότητας, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Και αν αναπτύξουμε αυτήν την πολιτική βούληση, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο ΕΕ», προσέθεσε στην ομιλία της. Τόνισε δε, αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς».

Η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε εξάλλου ότι «υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα». Σημειώνεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο του 2022. Σε μια ΕΕ από την οποία θα λείπει η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να λάβει πιο δυναμικό ρόλο προς την κατεύθυνση της Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας των «27».

AUKUS: Η Κίνα αναζητά τρόπους να «ωφεληθεί» από τη συμφωνία

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στη συμφωνία AUKUS και στο ρόλο της Κίνας, ενώ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC, δηλαδή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Κάλεσε, λοιπόν, όλα τα μέλη «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό».

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει μόνος του. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

Οι ισορροπίες μετά τη συμφωνία

Μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως η Κίνα ψάχνει τρόπους να διευρύνει τη συνεργασία της με την Ευρώπη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τις λεπτές ισορροπίες που αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή μετά τη συμφωνία AUKUS, παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη Πέμπτη η Κίνα χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης». 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία «προφανώς θα οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών παρέχοντας ανοιχτά βοήθεια στην Αυστραλία, ως κράτος μη πυρηνικών όπλων, στην απόκτηση και κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου», δήλωσε ο Γουανκ Κουν, Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Κουν είχε πει πως: «Μια τέτοια ενέργεια πυρηνικής διάδοσης θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις τρέχουσες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς και στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr