ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εκλογές: Σε εξέλιξη η διαδικασία - Μεταξύ «Τζαμάικας» και «Φαναριού» το αποτέλεσμα- Οι εκλογές τις Ομοσπονδίας σε αριθμούς

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2021, 14:22
Γερμανικές εκλογές: Σε εξέλιξη η διαδικασία - Μεταξύ «Τζαμάικας» και «Φαναριού» το αποτέλεσμα- Οι εκλογές τις Ομοσπονδίας σε αριθμούς
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Γερμανοί αποφασίζουν για την «κατεύθυνση» που θα ακολουθήσει η χώρα. Αγώνας στήθος με στήθος SPD-CDU/CSU.

Στις εννέα ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία. Δικαίωμα ψήφου έχουν 60,4 εκατομμύρια πολίτες. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά. Πρώτα προγνωστικά θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις επτά το απόγευμα.

Η έκβαση των εκλογών είναι ανοιχτή. Μέχρι πρόσφατα προηγούνταν ελαφρώς οι Σοσιαλδημοκράτες και ακολουθούσαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Αναμένεται ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επικρατέστεροι διάδοχοι τις Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ούτε αυτό της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος της Αριστεράς και των Πράσινων, της συνεργασίας στα χρώματα της Γερμανίας ή της Κένυας, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην παρακάτω εξίσωση: αν πρώτο κόμμα είναι απόψε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα δημιουργηθεί πιθανότατα το λεγόμενο «Φανάρι» και αν επικρατήσουν οι  Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τότε η πλάστιγγα γέρνει προς την «Τζαμάικα».

Στις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια το CDU και το βαυαρικό CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12,6%, οι Φιλελεύθεροι 10,7%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.

Η «χαρτογράφηση» της κάλπης σε αριθμούς

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 47 πολιτικά κόμματα, τα περισσότερα που έχουν ποτέ συμμετάσχει σε ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας, ωστόσο σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα που θα καταφέρουν να εκλεγούν στην γερμανική κάτω βουλή θα είναι 5+ 1. Η Χριστιανική Ένωση των χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και κατά πάσα πιθανότητα η Αριστερά.

Αναμένεται ότι, για πρώτη φορά από το 1957, μόνο μια συμμαχία τριών κομμάτων θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Από τον αριστερό συνασπισμό (SPD, Πράσινοι, Αριστερά, -γνωστός ως R2G), ο οποίος μοιάζει πολιτικά αλλά και αριθμητικά δύσκολος, τον λεγόμενο φωτεινό σηματοδότη, ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, τον συνασπισμό Τζαμάικα ανάμεσα σε CDU, Πράσινους και Φιλελεύθερους ή ο συνασπισμός της Γερμανίας, ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν δικαίωμα ψήφου (31,2 εκατομμύρια) είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανδρών (29,2 εκατομμύρια). Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, ένας αριθμός ρεκόρ Γερμανών πολιτών, ίσως και 40%, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο.

Συνήθως η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές εκλογές είναι υψηλότερη από ό, τι στις πολιτειακές ή τοπικές εκλογές. Η μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα ήταν το 1972 (91,1%) και η χαμηλότερη το 2009 (70,8 %).

Οι κάλπες στη χώρα θα κλείσουν στις 18:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης και θα ανακοινωθούν τα πρώτα Exit polls. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr