ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εκλογές: Οι τρεις καγκελάριοι που αναδείχθηκαν μεταπολεμικά από το δεύτερο κόμμα

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2021, 07:39
Γερμανικές εκλογές: Οι τρεις καγκελάριοι που αναδείχθηκαν μεταπολεμικά από το δεύτερο κόμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Εκλέγεται εκείνος που μπορεί να διασφαλίσει μία πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ως καγκελάριος.

Αρκετά περίπλοκο είναιτο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, θα μπορούσε να πει κανείς, λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών αλλά εξασφαλίζει την είσοδο στο Κοινoβούλιο / Κάτω Βουλή (Bundestag) και κομμάτων ή ανεξάρτητων υποψηφίων που δεν συγκέντρωσαν το ελάχιστο προβλεπόμενο ποσοστό του 5%.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Κάτι που δεν γνωρίζουμε είναι το γεγονός ότι και το  δεύτερο κόμμα στις εκλογές της Γερμανίας μπορεί να βγάλει καγκελάριο.

Ο καγκελάριος εκλέγεται από την Ομοσπονδιακή Βουλή, Μπούντεσταγκ, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ήρθε πρώτο, δεύτερο η τρίτο στις εκλογές. Αυτή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον καγκελάριο ως πρόσωπο και όχι ως κυβέρνηση. Εκλέγεται εκείνος που μπορεί να διασφαλίσει μία πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ για να πάρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ως καγκελάριος.

Προηγούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων που καταλήγουν σε συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού. Τρεις φορές στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το δεύτερο κόμμα ανέδειξε καγκελάριο της χώρας και σχημάτισε κυβέρνηση.

Εκλογές 1969

CDU/CSU 46,1
SPD 42,7
FDP 5,8

Καγκελάριος Βίλι Μπραντ με κυβέρνηση SPD-FDP

Εκλογές 1976

CDU/CSU 48,6
SPD 42,6
FDP 7,9

Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ με κυβέρνηση SPD-FDP

Εκλογές 1980

CDU/CSU 44,5%
SPD 42,6%
FPD 10,6%

Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ με κυβέρνηση SPD-FDP

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr