ΔΙΕΘΝΗ

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη, Γκουτέρες, Τατάρ στη Νέα Υόρκη - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2021, 08:27
Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη, Γκουτέρες, Τατάρ στη Νέα Υόρκη - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Facebook Twitter Whatsapp

Υπό τη μορφή γεύματος στη Νέα Υόρκη το τετ α τετ Αναστασιάδη, Γκουτέρες, Τατάρ. Γιατί είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για πρόοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ πρόκειται να έχει, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί υπό μορφή γεύματος που θα παραθέσει ο κ. Γκουτέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Γκουτέρες τις προηγούμενες μέρες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, ακούγοντας τις θέσεις των δύο πλευρών. Οι προσδοκίες για πρόοδο είναι περιορισμένες, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει σε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού επιθυμώντας την επιλογή των δύο κρατών και εγκατάλειψη του στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του είπε πως η αισιοδοξία του είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν.

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Τελικός στόχος Τουρκίας η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο

Μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου, 2019.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, στη Νέα Υόρκη, αποχαιρετιστήρια συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει του τερματισμού των καθηκόντων της ως Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Τετ α τετ Τατάρ - Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και όπως αναφέρεται σε επίσημη ενημέρωση των ΗΕ, «ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Τατάρ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το Κυπριακό».

O ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στον Ερσίν Τατάρ ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες επανέλαβε την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Σε δηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου, στην τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊράκ» ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στον ΓΓ αυτό που του είχε πει και στις Βρυξέλλες, πως η τ/κ πλευρά είναι αντίθετη και δεν δέχεται τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου με την επιβεβαίωση και απόφαση του ΣΑ και την αντίληψη ότι αυτό θα δημιουργήσει την αντίληψη ότι θα αρχίσουν επίσης διαπραγματεύσεις χωρίς να εκπληρωθεί το αίτημα για ίση κυριαρχία και ίσο διεθνές καθεστώς.

«Το επαναλάβαμε αυτό. Και επειδή σε αυτό το θέμα είναι υποχρεωμένος να μας ακούσει, μας επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ που δεν θα έχει περισσότερες εξουσίες από αυτές που είχε η κ. Λουτ».

Ο Ερσίν Τατάρ μιλούσε από το «Τουρκικό σπίτι» σε απευθείας σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων. Είπε ότι στηρίζει τις Τεχνικές Επιτροπές και επειδή η ζωή συνεχίζεται πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας, όπως είναι τα θέματα υγείας, «από κάτω προς τα πάνω». «Μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία στο πλαίσιο της άσκησης εξουσίας από κράτος σε κράτος, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, που θα μπορέσει να στηρίξει τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών, να μπορούν να γίνουν βήματα που θα αγγίζουν την καθημερινή ζωή, θα δίδουν περισσότερη ελπίδα στον τ/κ και τον ε/κ λαό» είπε.

Για να μπορέσει, συνέχισε, να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας σε αυτές τις εργασίες, να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ θεσμών που με τον χρόνο θα μετατραπεί σε συνεργασία «από κράτος σε κράτος και έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί μια λύση στην Κύπρο που πλέον θα βασίζεται στον ρεαλισμό και τις πραγματικότητες».

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε – όπως είπε – στον κ. Γκουτέρες την θέση του ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους, θέση που έθεσε στην Γενεύη. «Σε αντίθετη περίπτωση, συνολικές διαπραγματεύσεις σε παλιά βάση δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτό το έχουν δει και οι ίδιοι».

Με καλέσατε στην Ελβετία να έρθω με νέες ιδέες και ήρθα, τις επαναλαμβάνω με τον ίδιο τρόπο και εδώ, ανέφερε ο κ. Τατάρ πως είπε στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, η διάρκεια της οποίας ήταν 45 λεπτά κατά τον «Μπαϊράκ» ενώ άλλα ΜΜΕ, όπως η Γενί Ντουζέν έγραψαν 25 λεπτά.

Υποστήριξε ότι η αντίθετη πλευρά – δηλαδή η ε/κ – επιθυμεί συνέχιση του στάτους κβο, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, ενώ η δική του θέση – είπε – είναι ρεαλιστική και βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου. Του εξήγησε, πρόσθεσε, λεπτομερώς ότι μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να έρθει μόνο με την συνεργασία κράτους με κράτους, κι αυτό ο κ. Γκουτέρες το κατάλαβε, το κατανοεί, όπως υποστήριξε.

Του είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν οι παράμετροι για την λύση του Κυπριακού που προνοούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επικαλούμενος την δήλωση του ΓΓ για «τετραγωνισμό του κύκλου», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι εάν η πρότασή του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους θεωρηθεί ως διέξοδο, τότε μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και από την εμπειρία του στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε πολύ επιθετική την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ΓΣ του ΟΗΕ την Παρασκευή «που δεν συμβάλλει στην διαδικασία του διαλόγου». Επανέλαβε επίσης ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963 και πως μετά το 1974 «δεν έχει χυθεί αίμα» και έχουν βρει οι Τ/κ την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και από τώρα μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο ζώνες στην Κύπρο, στον βορρά οι Τ/κ και στο νότο οι Ε/κ, που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα και έτσι να διαρκέσει η ειρήνη».

Στο τέλος των δηλώσεών του ο κ. Τατάρ είπε ότι «ο αγώνας ελευθερίας και ανεξαρτησίας συνεχίζεται και τώρα στην Νέα Υόρκη με τον ίδιο τρόπο που τον έκανε και ο Ραούφ Ντενκτάς στους δρόμους της πόλης».

Όσο κι αν τον επικρίνει η αντιπολίτευση και άλλοι, συνέχισε, είναι στο σωστό δρόμο, κάνει την σωστή πολιτική, την οποία στηρίζει και η μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Στην Νέα Υόρκη, είπε ο κ. Ταταρ, γνώρισε ανεπίσημα προέδρους ξένων χωρών, τονίζοντας ότι ήταν ανεπίσημα γιατί – όπως πρόσθεσε – «δέχονται κι αυτοί πιέσεις. Έχουν διάφορες δυσκολίες. Στο τέλος όμως η πραγματικότητα της τδβκ έχει γίνει γνωστή και αποδεκτή. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τον τ/κ λαό».

Μετά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ που έγινε στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ ο κ. Τατάρ έγραψε στο τουίτερ του ότι επανέλαβε ξανά τις απόψεις του για το Κυπριακό, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες. Στην συνάντηση μαζί του ήταν ο ειδικός του εκπρόσωπος, Εργκιούν Ολγκούν, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Οσμάν Ερτούγ και ο «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr