current views are: 9

30 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:14

BBC: Το φθηνό υλικό ανακαίνισης του πύργου Γκρένφελ κυρία αιτία για τη φωτιά

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Λονδίνο, αρχίζουν να έρχονται στο φως τα στοιχεία εκείνα που την επέτειναν.

Δημοσίευση 08:14’

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Λονδίνο, αρχίζουν να έρχονται στο φως τα στοιχεία εκείνα που την επέτειναν.

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Λονδίνο, αρχίζουν να έρχονται στο φως τα στοιχεία εκείνα που την επέτειναν.

Όπως αναφέρει το BBC, το φθηνότερο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο περίβλημα του κτιρίου πριν από τρία χρόνια πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φωτιάς που σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα.

Αποκλειστικά έγγραφα που εξασφάλισε το πρακτορείο αποκαλύπτουν πως κατά την τελευταία ανακαίνιση που έγινε στον Πύργο Γκρένφελ το 2014 τοποθετήθηκε φθηνότερο, κατά 300.000 λίρες, περίβλημα. 

Στον Πύργο τοποθετήθηκε επίστρωση αλουμινίου η οποία είναι λιγότερο ανθεκτική στη φωτιά από τον ψευδάργυρο που προηγουμένως υπήρχε στο περίβλημα του κτιρίου. 

Από τα έγγραφα δεν συμπεραίνεται ότι αποφασίστηκε εσκεμμένα η μείωση της πυρασφάλειας, αλλά το υλικό που χρησιμοποιήθηκε πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φωτιάς που σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα. 

Το αρχικό σχέδιο ήταν να τοποθετηθεί στο κτίριο επένδυση ψευδαργύρου με πυρήνα πυροπροστασίας αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και έτσι στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα το δημοτικό συμβούλιο Κένσινγκτον – Τσέλσι και η τοπική οργάνωση ενοικιαστών αποφάσισαν να τοποθετήσουν το οικονομικότερο υλικό.

Οι ένοικοι γνώριζαν ότι στο κτίριο θα τοποθετείτο επένδυση ψευδαργύρου. 

Πηγή κοντά σε μία από τις πολλές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή ήταν χαρακτηριστική της συνεχούς πίεσης από τα συμβούλια για τη μείωση του κόστους των κτιριακών ανακατασκευών. 

Σημειώνεται ότι επισήμως οι δύο τύποι υλικού έχουν την ίδια αντοχή στη φωτιά, αλλά κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησε η αστυνομία για το περίβλημα του κτιρίου, αποδείχθηκε ότι το εν λόγω υλικό, το αλουμίνιο, καιγόταν ολοσχερώς και χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο για τέτοιου τύπου κτίρια». 

Την ίδια στιγμή, περίπου 149 πολυώροφα κτίρια απέτυχαν στους ελέγχους ασφαλείας που θεσπίστηκαν μετά την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ άσκησε κριτική εις βάρος μιας απόφασης να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη του συμβουλίου Κένσινγκτον και Τσέλσι όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

“Μέχρι στιγμής η εξωτερική επένδυση σε 149 πολυώροφα κτίρια σε 45 περιοχές των τοπικών αρχών κρίθηκε ακατάλληλη κατά τους ελέγχους. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ποσοστό αποτυχίας 100% στους ελέγχους”, είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι δεν επιτράπηκε στο κοινό και στους δημοσιογράφους να είναι παρόντες σε σύσκεψη του συμβουλίου Κένσινγκτον και Τσέλσι με θέμα την τραγωδία, κατά την οποία χάθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι, η ίδια είπε: “Η άποψή μας είναι ότι η πρόσβαση στη δημοκρατία θα πρέπει να είναι πάντα εύκολη”.

“Υπάρχουν κανονισμοί που ορίζουν ότι όλες οι συσκέψεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές για το κοινό με εξαίρεση υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες…και θα περιμέναμε να το σεβαστεί αυτό το συμβούλιο”.

 

 


σχετικα αρθρα