current views are: 6

2 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:02

Γερμανία: Στο Σπάιερ ενταφιάστηκε ο Χέλμουτ Κολ

Με την τελετή ταφής στο κοιμητήριο του Καθεδρικού Ναού στο Σπάιερ ολοκληρώθηκε μια μακρά ημέρα αποχαιρετισμού προς τον καγκελάριο της επανένωσης Χέλμουτ Κολ, που πέθανε

Δημοσίευση 07:02’

Με την τελετή ταφής στο κοιμητήριο του Καθεδρικού Ναού στο Σπάιερ ολοκληρώθηκε μια μακρά ημέρα αποχαιρετισμού προς τον καγκελάριο της επανένωσης Χέλμουτ Κολ, που πέθανε

Με την τελετή ταφής στο κοιμητήριο του Καθεδρικού Ναού στο Σπάιερ ολοκληρώθηκε μια μακρά ημέρα αποχαιρετισμού προς τον καγκελάριο της επανένωσης Χέλμουτ Κολ, που πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη που γεννήθηκε, το Λούντβισχάφεν.

Ήταν δική του η επιθυμία να ενταφιαστεί στο Σπάιερ και όχι στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στην πρώτη του γυναίκα Χανελόρε. Στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ είχε βρει προστασία από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ήταν παιδί και εκεί τον πήγαινε συχνά η μητέρα του για να εκκλησιαστεί.
Το Στρασβούργο και το Λούντβισχάφεν ήταν οι προηγούμενοι σταθμοί αυτής της συγκινησιακά φορτισμένης ημέρας.

Η σορός του πρώην καγκελάριου διήνυσε συνολικά 250 χιλιόμετρα σε διάστημα 12 ωρών. Πρώτα πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια η σορός του Χέλμουτ Κολ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της γερμανικής αστυνομίας στο Λούντβισχάφεν, όπου οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν τον πρώην καγκελάριο, και αργότερα με το ποταμόπλοιο Μάιντς στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ σε απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1967 στην κηδεία του Κόνραντ Αντενάουερ.Κατά τη νεκρώσιμη τελετή ο επίσκοπος Κάρλ Χάιντς Βίσμαν χαρακτήρισε τον Κολ έναν «πραγματικά μεγάλο ηγέτη». Παράλληλα, χωρίς να εισχωρήσει σε λεπτομέρειες, αναφέρθηκε διακριτικά και στη δύσκολη οικογενειακή κατάσταση του πρώην καγκελάριου επαινώντας τη δεύτερη σύζυγό του, η οποία «βρέθηκε κοντά του σε καλές ημέρες, αλλά και όταν αρρώστησε» και εκφράζοντας την συμπάθειά του προς τους απόντες δυο του γιους.

Τα γερμανικά ΜΜΕ έκαναν αρκετές αναφορές στην απουσία τους από όλες τις τελετές. Ο Κολ είχε διακόψει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους από το 2011.

Πηγές: DW, ntv, zdf, phoenix, zdf


σχετικα αρθρα