current views are: 8

5 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση16:04

Ρουάντα: Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών

Άνοιγμα της Ελλάδας στην υπο-σαχάρια Αφρική, μια περιοχή η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρουάντα.

Δημοσίευση 16:04’

Άνοιγμα της Ελλάδας στην υπο-σαχάρια Αφρική, μια περιοχή η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρουάντα.

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Vincent Biruta, συνάντησε ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αφρικανική χώρα.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του υπουργού Εξωτερικών

Cher ami et cher collègue

Αγαπητέ φίλε,

Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την πρώτη μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και οφείλω να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Κιγκάλι.

Πρόκειται για την πρώτη μου επίσκεψη στην υποσαχάρια Αφρική, από τότε που ανέλαβα τα τρέχοντα καθήκοντά μου, και οφείλω να πω ότι είναι μία επίσκεψη που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

Η τελευταία διμερής Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας υπογράφηκε πριν 35 χρόνια.

Και μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν την εφαρμόσαμε. Και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.

Αποφασίσαμε ότι επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες, γιατί, μεταξύ άλλων, η Αφρική θα είναι η κινητήρια οικονομική δύναμη του κόσμου.

Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται σε αυτήν την όμορφη ήπειρο.

Και εμείς, η Ελλάδα, δεν έχουμε αποικιακό παρελθόν και κατ’ επέκταση δεν μας βαραίνει μία ανάλογη ιστορία.

Επίσης, χιλιάδες συμπατριώτες μου Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στην Αφρική και έχουν δημιουργήσει ακμάζουσες Ελληνικές Κοινότητες σε όλη την ήπειρο.

Και οφείλω να πω, για εμάς η πύλη προς την Αφρική πρέπει να είναι η Ρουάντα.

Γιατί, αγαπητέ Υπουργέ, αποτελείτε παράδειγμα από πολλές απόψεις.

Η Ρουάντα έχει ανακάμψει από μια από τις χειρότερες γενοκτονίες στην ανθρώπινη ιστορία, μια γενοκτονία που παραμένει ζωντανή στη μνήμη πολλών από εμάς.

Η Ρουάντα έχει καταστεί πρότυπο συμφιλίωσης, ανοικοδόμησης και εθνικής ενότητας παγκοσμίως.

Αποτελείτε σαφώς ένα σημείο αναφοράς.

Επισκέφτηκα, πριν έρθω στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Μνημείο Γενοκτονίας και οφείλω να πω ότι συγκινήθηκα βαθύτατα με τα όσα είδα.

Εύχομαι και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που αρνούνται ακόμη και τη χρήση της λέξης «γενοκτονία», που αρνούνται πόσο μάλλον να αποδεχθούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στη δική τους γη, να ακολουθήσουν το περήφανο παράδειγμά σας.

Η Ρουάντα αποτελεί, επίσης, έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην Αφρική για επιχειρηματική δραστηριότητα και μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Οι οικονομικοί μας δεσμοί, μεταξύ Ελλάδας και Ρουάντα, είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτοι.

Και αυτή η κατάσταση χρειάζεται, πρέπει, και θα διορθωθεί.

Η σημερινή συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συζητήσουμε για οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Και επίσης να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε γρήγορα συνέχεια.

Υπό το πρίσμα αυτό, με ιδιαίτερη χαρά υπέγραψα μαζί σας σήμερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και ένα Μνημόνιο στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Έχουν δε, ήδη δρομολογηθεί περισσότερες Συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών μας.

Επιθυμώ επίσης να τονίσω ότι ο κόσμος έχει γίνει τόσο μικρός που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη της.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, ιδίως δε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας στις σχέσεις μεταξύ χωρών.

Οφείλω να πω ότι εμείς, η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στις δεσμεύσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που προωθεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Και επίσης, ότι η χρήση βίας, ακόμη και η απειλή της χρήσης βίας δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα, δεν ανήκουν στην εποχή μας. Και οφείλω να πω ότι είναι σημαντικό να το λέμε αυτό εδώ, από το Κιγκάλι.

Η Ρουάντα, που είναι ο 4ος μεγαλύτερος συνεισφέρων στις Ειρηνευτικές Αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, έχει δώσει περήφανα το παράδειγμα.

Επιπλέον, η Ρουάντα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως στην Αφρικανική Ένωση και τη Γαλλοφωνία, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος.

Σήμερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη θέλει να παρουσιάσει απτές αποδείξεις της βούλησής της να στηρίξει τον λαό και την κοινωνία της Ρουάντα.

Σε λίγη ώρα, θα επισκεφθώ το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της Ρουάντα (Rwanda Governance Board) και θα πραγματοποιήσω μια δωρεά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου.

Αυτό συνάδει με τις Διεθνείς μας Δεσμεύσεις.

Όπως ίσως γνωρίζετε, καταθέσαμε το 2014 ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Θεωρούμε ότι η διεθνής αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ο κανόνας και σε ένα άλλο μέτωπο, στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Σας ευχαριστούμε που εκτιμήσατε την ελληνική δωρεά 200.000 εμβολίων στη Ρουάντα τον περασμένο Σεπτέμβριο και επιπλέον 330.000 εμβολίων σήμερα. Καταφθάνουν από την Αθήνα στο Κιγκάλι αυτή την ώρα.

Αυτό τονίζει την πραγματική, κοινή μας προσήλωση.

Αγαπητέ κύριε, αγαπητέ φίλε, αγαπητέ Υπουργέ, Εξοχότατε,

Επιτρέψτε μου να πω ότι προσβλέπω στην οικοδόμηση αυτής της σχέσης με τη Ρουάντα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας.


σχετικα αρθρα