ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παρά τις τουρκικές προκλήσεις

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2017, 18:43 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2017, 19:09
Κανονικά συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ  παρά τις τουρκικές προκλήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Με ένα διπλό μήνυμα, το Παρίσι ξεκαθάρισε το τελευταίο 24ωρο πως οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα της πολυεθνικής εταιρείας Total στην ΑΟΖ της Κύπρου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ένα διπλό μήνυμα, το Παρίσι ξεκαθάρισε το τελευταίο 24ωρο πως οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα της πολυεθνικής εταιρείας Total στην ΑΟΖ της Κύπρου τελούν υπό την πλήρη προστασία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. 

Το διπλό μήνυμα αφορά ως προς το πολιτικό επίπεδο στην επίσκεψη της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στη Λευκωσία, η οποία θα επισκεφτεί και το γεωτρύπανο West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας, και ως προς το στρατιωτικό επίπεδο στη συνάντηση της υπουργού με τα πληρώματα των δύο γαλλικών φρεγατών που περιπολούν γύρω από το σημείο γεώτρησης. 

​Αργότερα σήμερα, η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11. Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό. 

Με βάση τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Σε δηλώσεις του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα» ανέφερε, σημειώοντας πως όταν προκύψει ανάγκη για δηλώσεις που αφορούν το θέμα της γεώτρησης, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί και την πλατφόρμα της εταιρείας Total στο τεμάχιο 11, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει μία τέτοια διευθέτηση σε σχέση με το πρόγραμμά της».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. 

Από το Σάββατο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» ακολουθεί μια αλλόκοτη πορεία, αλλά δεν πλησιάζει το σημείο της γεώτρησης. Αντίστοιχη ρότα ακολουθεί και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, χωρίς, όμως, να προκαλεί προβλήματα.  

Στην ίδια περιοχή πλέουν, άλλωστε, και ελληνικά, βρετανικά και ισραηλινά πλοία, τα οποία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας 

Συνάντηση στο Κέντρο Συντονισμού έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα είχαν οι υπουργοί άμυνας της Κύπρου και της Γαλλίας. 

Η επίσκεψη της κυρίας Φλορένς Παρλί  έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπίπτει με την έναρξη της γέώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας TOTAL.

Οι δύο υπουργοί ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της γεώτρησης και για τις κινήσεις της Τουρκίας στη περιοχή έχοντας  εικόνα και από τα ηλεκτρονικά μέσα που επιτηρούν την ΑΟΖ.

Ηλεκτρονική «ασπίδα» από το USS George Bush 

Ηλεκτρονική «ασπίδα» σήκωσε και το αμερικανικό σκάφος USS George Bush, που κάνει διακριτικά βόλτες στην περιοχή και παρακολουθεί με το ένα μάτι τις εξελίξεις στη Συρία και με το άλλο την κυπριακή ΑΟΖ. 

​Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» καθώς και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Όπως αναφέρει μάλιστα  η εφημερίδα "Καθημερινή" , το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έσπευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο West Capella. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.