ΔΙΕΘΝΗ

Μέχρι τον Δεκέμβρη θα κάνει έρευνες το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2017, 17:28 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2017, 18:33
Μέχρι τον Δεκέμβρη θα κάνει έρευνες το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει τους «λεονταρισμούς» της η Τουρκία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζει τους «λεονταρισμούς» της η Τουρκία τόσο σε πρακτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ένταση στην Κύπρο και το Αιγαίο, με απώτερο στόχο να διεκδικήσει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που οι γεωτρήσεις του West Capella βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ, η Άγκυρα με τη χθεσινή της προκλητική NAVTEX δέσμευσε τεράστιες περιοχές της Ζώνης, για να πραγματοποιήσεις έρευνες το πλοίο Barbaros.

Έτσι, όπως μετέδωσε το Sigmalive, το βράδυ της Δευτέρας δέσμευσε μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella ρίχνει τρυπάνι σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο οικόπεδο 11.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση, το Barbaros πλαισιώνουν το συνοδευτικό Barvo Supporter, το οποίο προς το παρόν -σύμφωνα με το ραντάρ- βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, ανοιχτά της Μόρφου, αλλά και το πλοίο Apollo Moon που βρίσκεται στα νερά του Μαρμαρά.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το τουρκικό ερευνητικό, ενώ είχε δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Προύσας στα νερά του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρεξέκλινε της πορείας του και αφού πέρασε από τα ανοιχτά της Μόρφου, κατέληξε στα ανοιχτά της Πάφου, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 19 Ιουλίου, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, καθώς και παραπλήσια περιοχή για επιστημονικές έρευνες από το πλοίο «Τσεσμέ» από τις 22 μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να επιδείξει ψύχραιμη στάση και να χαμηλώσει τους τόνος. Σχολιάζοντας τη χθεσινή NAVTEX ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, από το 2011 όταν ξεκίνησαν πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς τους ναυτιλλόμενους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει. Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και στα λίγα λόγια».

Συνεχίζουν τις λεκτικές προκλήσεις

Ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη και τις λεκτικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγόρησε την Κύπρο για το κλίμα έντασης, αναφέροντας πως η Λευκωσία έστειλε το πλοίο για να διεξάγει τις έρευνες στην ΑΟΖ ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ εμείς κάναμε διαπραγματεύσεις για τη λύση στο Κυπριακό, ο ελληνοκυπριακός τομέας, στέλνοντας πλοίο με στόχο να κάνει γεώτρηση στην Μεσόγειο δυναμίτισε την προσπάθεια λύσης. Αυτή η προσέγγιση ανειλικρίνειας των Ελληνοκύπριων στο θέμα της λύσης δηλώθηκε για άλλη μια φορά. Η κυβέρνησή μας θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ισχυρίστηκε πως η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες. Την εν λόγω τοποθέτηση έκανε ο ΥΠΕΞ από τα κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.