current views are: 9

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση04:28

Προκαλεί παντού η Τουρκία: Το «Τσεσμέ» ρίχνει… άγκυρα στο Καστελόριζο – Απαιτούν μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε… σταθερή τροχιά γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ παραμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο».

Δημοσίευση 04:28’

Σε… σταθερή τροχιά γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ παραμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο».

Σε… σταθερή τροχιά γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ παραμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο». Την ίδια ώρα, η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στο Καστελόριζο, εκδίδοντας NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνει ότι το σκάφος “Τσεσμέ” θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην περιοχή, ενώ έχει εξαγγείλει και πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε: «Δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο».

Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, κ.κ. Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες

Στο Καστελόριζο το «Τσεσμέ»

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ. Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια εδώ: Το Τσεσμέ δεν έκανε αναγγελία ερευνών και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις ελληνικές Αρχές αλλά από τις τουρκικές. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ξεκάθαρη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων.

Επίσης, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με τη ΝΟΤΑΜ Β1899/17.

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν την Τρίτη και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, καταλήγει στο ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 


σχετικα αρθρα