current views are: 5

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:51

ΟΗΕ: Να διατηρηθούν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Η ανάγκη για διατήρηση των κερδών που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό διατυπώθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δημοσίευση 05:51’

Η ανάγκη για διατήρηση των κερδών που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό διατυπώθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ανάγκη για διατήρηση των κερδών που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό διατυπώθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ προέτρεψαν τις πλευρές στην Κύπρο «να διατηρήσουν τα κέρδη» που, κατά την εκτίμηση τους, επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Το ΣΑ ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδος) για τη διάσκεψη από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν ‘Αιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αμφότεροι, απάντησαν σε ερωτήσεις και άκουσαν τις παρεμβάσεις των μελών του ΣΑ. 

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης – που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών- ο Κινέζος πρόεδρος του ΣΑ, πρέσβης Λιού Λιεγί, σε δηλώσεις του συνεχάρη, εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον προσωπικό ρόλο του γγ και των δύο συνεργατών του, οι οποίοι, όπως είπε, εργάστηκαν ακούραστα προσπαθώντας να επιτύχουν συμφωνία.

«Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις καλές τους υπηρεσίες» τόνισε, για να προσθέσει ότι «επαναβεβαίωσαν τη συνεχή τους δέσμευση προς υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΣΑ προέτρεψαν τις πλευρές «να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να επαναρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, εξέφρασαν τις προθέσεις τους να ανανεώσουν την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για το προσεχές εξάμηνο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Μάθιου Ράικροφτ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο κυπριακό και τις διεργασίες στο ΣΑ για το ψήφισμα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, το σχέδιο ψηφίσματος ήδη έχει επιδοθεί στα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ.

«O γγ του ΟΗΕ έκανε μία απολύτως εξαιρετική δουλειά. Πήγε δύο φορές στο Κραν Μοντανά, την πρώτη δημιούργησε δυναμική (μομέντουμ) και έθεσε το πλαίσιο (landing zone) με μία δέσμη θέσεων και αρχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πακέτο για να συμφωνήσουν τα μέρη. Μετέβη επίσης για το τέλος των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Ράικροφτ.

Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του, διότι, όπως υποστήριξε, «αν και έφτασαν κοντά, δεν πέρασαν τη γραμμή τερματισμού». Επισήμανε ότι είναι να σημαντικό να υπάρξει τώρα μία περίοδος προβληματισμού για να εκτιμήσουν τα μέρη τι θα συμβεί μετά.

Σε ερώτηση, αν θα μπορούσε να ξανανοίξει η διάσκεψη για την Κύπρο, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή.

Σε άλλη ερώτηση, τι χρειάζεται για να έλθουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα σε σχέση με την παρουσία ή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιβολή κάποιας διεθνούς δύναμης, ο κ. Ράικροφτ είπε πως «αυτό ήταν ένα από μεγαλύτερα ζητήματα στο τέλος της διάσκεψης, όπου ο γγ του ΟΗΕ προσπάθησε να φέρει μαζί τα μέρη και σχεδόν τα κατάφερε».
 


σχετικα αρθρα