ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Η τουρκική νομισματική κρίση οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές Ερντογάν

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2021, 22:00 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2021, 22:47
Financial Times: Η τουρκική νομισματική κρίση οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Συντάκτες της οικονομικής εφημερίδας αναλύουν τη στρατηγική του «Σουλτάνου» και προβαίνουν σε εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας.

«Πολύ ασυνήθιστη» χαρακτηρίζουν οι Financial Times τη νομισματική κρίση της Τουρκίας. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας, που έχει υποτιμηθεί περίπου κατά ένα πέμπτο στη διάρκεια μόλις δύο εβδομάδων, δεν έχει προκληθεί από προβλήματα στα θεμέλια της οικονομίας της χώρας, όπως στο παρελθόν.

Η Τουρκία, η οποία υποφέρει εδώ και καιρό από έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ανακοίνωσε πλεόνασμα για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, χάρη στην τεράστια αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη του αριθμού των ξένων τουριστών. Αντ’ αυτού, οι FT υποστηρίζουν ότι τα νομισματικά προβλήματα της χώρας αντανακλούν σχεδόν στο 100% τις όλο και πιο λανθασμένες αποφάσεις «ενός άνδρα και της επιρροής του στη δήθεν ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα: του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Ερντογάν, αναφέρουν οι FT, κατηγορεί εξωτερικές δυνάμεις για την υποτίμηση της λίρας.
Όμως τα τελευταία προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όταν απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγκμπάλ. Ο τεχνοκράτης, που έχαιρε σεβασμού, ήταν ο τρίτος τραπεζίτης που έχανε τη θέση του μέσα σε δυο χρόνια. Ο ορισμός του πιστού στον Ερντογάν, Σαχάπ Καβτσίογλου, οδήγησε στην υποτίμηση της λίρας κατά 15% αμέσως μετά, με την αξία της να ανακάμπτει αργότερα. Η αξία του τουρκικού νομίσματος οδηγήθηκε έπειτα σε ελεύθερη πτώση στις αρχές του μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Είναι αλήθεια, αναφέρουν οι FT, ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών γενικώς δεν τα πήγαν καλά σε σχέση με το δολάριο στη διάρκεια του έτους. Η πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στη διάρκεια της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε αύξηση της αξίας του δολαρίου. Το περιπλανώμενο κεφάλαιο που αναζητούσε πιο συμφέροντα επιτόκια στις αναπτυσσόμενες χώρες, τώρα επιστρέφει στην πατρίδα του. Όπως δήλωσε στους FT ο κεντρικός τραπεζίτης του Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, οι φτωχότερες χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα κινδυνεύουν από την αλλαγή της ψυχολογίας των αγορών.

Σε αυτό το τοπίο, το φλερτ του Ερντογάν με τους συνωμοσιολόγους, καθώς επίσης και οι απολυταρχικές του τάσεις μοιάζουν ακόμη χειρότερες από το συνηθισμένο, σχολιάζει σκωπτικά η οικονομική εφημερίδα.

Η οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει και πιο άσχημο πιθανό τέλος σε αυτό το «σίριαλ».

Ο πληθωρισμός ήδη κινείται στο 20% για φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού κινούνται περίπου στο -5%. Αν ο πρόεδρος συνεχίσει να επιμένει σε προγράμματα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, η λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω και οι τιμές θα αυξηθούν ανεξέλεγκτα. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους οι Τούρκοι για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, είναι να στραφούν σε ένα νόμισμα που δεν βρίσκεται στον έλεγχο του Ερντογάν. Αν ο σουλτάνος δεν αλλάξει ξαφνικά την πορεία του, το μόνο πραγματικό ερώτημα για την Τουρκία, είναι πόσο καιρό ακόμη θα μείνει στην εξουσία ο πρόεδρός της – και πόση ζημιά θα προλάβει να κάνει πριν πέσει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr